Добрич. Мащабно залесяване ще се извърши на територията на Добрич,

...
Добрич. Мащабно залесяване ще се извърши на територията на Добрич,
Коментари Харесай

Мащабно залесяване ще бъде извършено на територията на Добрич, Генерал Тошево и Балчик в рамките на 4 години

Добрич. Мащабно залесяване ще се извърши на територията на Добрич, Генерал Тошево и Балчик в област Добрич в границите на 4 години. Това заяви Татяна Димитрова, специалист „ Връзки с обществеността “ в Североизточно държавно дружество (СИДП) - Шумен, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Започнаха теренните действия по природозащитния план на СИДП „ Премахване на инвазивни непознати типове, възобновяване и запазване на предпочитани горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България “ LIFE19 NAT/BG/001133 – LIFE IASHAB (с малко име „ Горите на Североизтока “). На територията на Държавно горско стопанство - Генерал Тошево са почистени първите 100 декара, върху които са отстранени дърветата от типа акация. Този тип е инвазивен, привнесен е извън, и се употребява най-вече за произвеждане на биомаса, защото за 15-20 години доближава кулминационна точка в растежа си и би трябвало да бъде отсечен. Такива насаждения се употребяват няколкократно (3-4 ротации), след което е належащо да бъдат залесени още веднъж.

Целта на плана е възобновяване на местообитания по екологичната мрежа Натура 2000, като вместо акация ще бъдат употребявани локални типове типични за Североизточна България. Предстои на терена да бъде осъществена почвоподготовка, след което през 2022 година ще се извърши и залесяване. „ Горите на Североизтока “ е на стойност 1 386 763 евро, като средствата ще послужат за унищожаване на инвазивни типове и възобновяване на полезащитни пояси на повърхност от 2000 декара.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР