Добрич. Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев гостуват тази събота -

Добрич. Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев гостуват тази събота - ...

Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев гостуват тази събота в артистичния дом на оперната певица Константина Петкова в добруджанското село Пчеларово


Добрич. Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев гостуват тази събота - 18 септември, в артистичния дом на оперната певица Константина Петкова в добруджанското село Пчеларово, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

Концертът включва подбрани джаз стандарти и евъргрийни от репертоара на Ела Фицджералд, Били Холидей, Сара Воън, Нина Симон и други, интерпретирани и осмислени от индивидуалността на Камелия Тодорова. Включени са и емблематични за певицата български композиции. Темите за любовта, чудесата в живота, щастливите случайности, находчиви текстове и запомнящи се мелодии, както и съчетанието на елегантната интимност на гласа й и деликатното присъствие на пианото на Станислав Арабаджиев, предполага едно вълнуващо преживяване.

Камелия Тодорова е една от най-големите изпълнителки на България, която е допринесла за популяризирането на българската култура в Европа и света. С 40 години на музикалната сцена и 9 албума в различни стилове, тя се е научила как да изненадва своите почитатели. Отличната вокална техника и уникален певчески стил и талант ѝ позволяват да пее в различни стилове – джаз, поп, рок, соул, фънк и ар енд би. Песните „Стая на релси“, „Не ме гледай така, момче“, „Прошепнати мечти“ (Такситата) са сред златните български хитове. В периода от 1979 г. до 1983 г. записва поредица от изключително успешни пиеси с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. С нейните безпрецедентна елегантност, изящно звучене и невероятно присъствие на сцената, певицата придобива слава, съизмерима само с тази на съвременните поп звезди - нещо нетипично за джаз изпълнител в което и да е съвременно общество с разнообразна музикална култура. Певицата е канена на множество фестивали, шоу-програми и престижни форуми в Германия, Австрия, Дания, Русия, Полша, Словения, Чехословакия, Италия, Гърция, Португалия, Индия, Малта, Англия, САЩ, които ѝ носят и международно признание. Ключов момент в кариерата на Камелия Тодорова е участието ѝ на фестивала „Златният Орфей“ през 1980 г. – най-престижния конкурс за популярна музика в Източна Европа, където тя печели Голямата награда за изпълнител, както и Специалната награда на критиката. Певицата печели Втора награда на конкурса за млади джаз певци в Люблин (Полша, 1979 г.), Специалната награда на името на Дюк Елингтън Бомбай (1980 г.), награди от фестивали Варшава (1980 г.), Братислава (1981 г.), Голямата награда на „Шлагерфестивал“ (Дрезден, 1982 г.). Работи с най-добрите български музиканти, сред които Людмил Георгиев – пионерът на българският джаз, пианистите Милчо Левиев, новоизгряващите пианисти Марио Станчев, Антони Дончев, Румен Тосков, Живко Петров, Ангел Заберски-син, Милен Кокушаров, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Петър Славов, Михаил Йосифов, Вили Стоянов. Тя има съвместни изпълнения и възможността да пее с джаз легендите Дон Чери, Алберт Мангелсдорф, триото на Стан Гетц, Чарлз Мингъс групата „Мингъс Дайнасти“ на Джаз Джатра Фестивал в Бомбай през 1980 г. Импровизира със Сара Воун, Майлс Дейвис, Били Престън, Луи Белсън. Работата ѝ я свързва и с много интересни личности от световния шоу-бизнес Фреди Меркюри, Майкъл Болтън, Джордж Майкъл, Бой Джордж, Робърт Де Ниро, Никита Михалков и др. Камелия е първата българска певица, подписала договор със западна компания – Virgin Records Germany, като Кеми Тодоров. Компанията издава два нейни сингъла – „Bursting at the Seams“ (1985 г.) с продуцент Роджър Тейлър от „Queen“ и нейната версия на класическото парче на Арeта Франклин „Chain of Fools“ (1986 г.). Певицата издава 9 албума, сред които: „2 души в 1“, „Настроение“, „Докосване“, „Првличане“, „Удоволствие“, „Перли“, “Feels like...“ и др.

Камелия Тодорова продължава кариерата си и като актриса, снимайки се във филмите „Търновска царица“ - главна роля, считан днес за класика на българското кино, „Бон шанс, инспекторе“, „Прилив на нежност“, епизоди на „Синята лампа“, „Козият рог“, участва в „Монолог за прасенцето“, с режисьор носителя на Златна палма за късометражен филм Слав Бакалов. Камелия Тодорова е съосновател на най-големия международен джаз фестивал в България – този в град Банско. Певицата е съпричастна и към проблемите на обществото. Участва в множество благотворителни кампании, сред които: Надежда за децата на Хаити на УНИЦЕФ – песента “As One”(“В Едно”); „Изкуството дарява любов“ за деца с увреждания на централна и периферна нервна система; „В подкрепа на борбата срещу рака на гърдата“ на Ейвън България; дарителска инциатива „За живота“ 2013 г. на световният ден на борба с рака за закупуване на апарат за лъчелечение. Ценена като един от водещите вокални изпълнители в родината си и вдъхновение за ново поколение на музиканти и певци, Камелия Тодорова е поканена да сподели опита си и да помогне за развитието на таланта на следващото поколение. От 2005 г. тя преподава „Пеене и вокална техника“ в Нов български университет – София. Нейна студентка – Сара Костадинова, печели националната награда „Студент на Годината‘ 2012 г.“. За големия си принос в областта на българската култура Камелия Тодорова получава редица признания от обществеността: Наградата и званието лауреат на Арт панаир – Златно перо 2006г., Грамота – златен медал „Златна Месембрия“ 2007 г. за нова българска песен „В едно“, награда БГ Вдъхновение „Ана Мария Тонкова“ 2014 г. с песента „Отначало“, Уважително писмо и поздрав от президента на РБългария Георги Първанов по случай 25 години музикална дейност 2003 г., Почетна грамота и почетен знак на град Банско за заслуги в българската култура 2014 г., Почетен знак и почетна грамота на гр. Русе за заслуги в българската култура 2014 г., посланик на гр. Русе 2015 г. и член кореспондент на БАНИ в областта на културата. Като единица мярка, еталон за дейността си и изключителен принос в областта на българската култура е наградена от Министерство на културата на Република България с почетна грамота и орден 2011 г., първата статуетка за „БГ Вдъхновение“ на БГ Радио, символ на изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика (2014 г.), както и „Кристална лира“ в катерорията джаз за поредица от съвместни изяви със Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, диригент Славил Димитров, Михаил Йосифов и Бразз Асоциация Комбо.

Концертът тази събота е с начален час 19.00.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net