Добрич. Изложба Освобождението на Добруджа по време на Първата световна

...
Добрич. Изложба Освобождението на Добруджа по време на Първата световна
Коментари Харесай

Изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916 – 1917 г.“ е представена в музея в Градски парк „Св. Георги“ в Добрич

Добрич. Изложба „ Освобождението на Добруджа по време на Първата международна война 1916 – 1917 година “ е показана в музея в Градски парк „ Св. Георги “ в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Организатори са Регионален исторически музей - Добрич, Регионален клуб „ 46-ти пехотен Добрички полк “ към Национално сдружение „ Традиция “, Исторически музей - Тутракан, със съдействието на Исторически музей - Генерал Тошево, Сдружение „ Жива история “ - Шумен и на Венцислав Чаков. С богат снимков материал са показани събитията на Добруджанския фронт от 1916 – 1917 година, като изключително място е отделено на Тутраканската и Добричка епопеи. Посетителите имат опция да видят разнообразни мостри оръжия и униформи на воюващите от двете страни армии. Интерес провокира и възстановка на картечно гнездо.

За самата галерия споделя един от създателите й - историкът Радослав Симеонов: „ Изложбата е паметна, тъй като тя показва за първи път доста непозната за актуалния българин страница от българската история. Това е една извънредно славна и героична страница от нашето минало, която за жалост политическата обстановка и класово-партийният метод дълги години се опитваха да заглушат и да заличат. Само по този начин можем да си разбираем обстоятелството, че при една анкета при започване на 90-те години едвам 1% от жителите на Добрич знаеха за Добричката епопея. Сега мисля, че всички знаят и са горди с този факт, тъй като Добричката епопея е една неповторима борба. Но дружно с нея ние искахме да покажем цялостния процес на бойните дейности на Добруджанския фронт, тъй като това е един героично-освободителен поход, който прави Трета българска войска, отпред с ген. Стефан Тошев. Тази войска се въодушевява от марша „ О, добруджански край! “, който се трансформира от едно нормално стихотворение, основано от поета Любомир Бобевски, в застрашителен военен марш. С него българските войски на уста, пресичат тази изкуствено основана граница в Добруджа на 2 септември 1916 година и съумяват единствено за 4 месеца да я освободят, воювайки против един неведнъж надминаващ съперник, разбивайки елитни съветски полкове. Много малко хора знаят, че в действителност боевете на Добруджанския фронт съставляват за нашата войска втори фронт. От оперативна и стратегическа позиция българската войска прави интервенции, които са немислими и недостижими от друга войска в света. Защото даже и някои велики сили са претърпявали цялостно крушение, когато са пробвали да водят война на два фронта. А нашата войска, воювайки един път на Македонския фронт, би трябвало да реализира интервенции и в Добруджа, където ние не претърпяваме нито едно проваляне. Затова военните интервенции в този район през 1016 година са пример за военно майсторство, за изключителна опитност и професионализъм. Нашата войска в Добруджа е водена от харизматични пълководци. Достатъчно е единствено да кажем, че в този район изгрява геният на ген. Иван Колев, който в просторите на Добруджа като че ли още веднъж преражда Аспаруховата кавалерия. Със своята конница този военачалник опровергава доста легенди. Един от тях е, че конницата през времето на Първата международна война е отживяла своето време. На процедура тогава със своята кавалерия ген. Колев взема решение най-възловите сражения в хода на войната, демонстрирайки изненада за съперника, тактическа зрялост и изключителна разпоредителност, съчетана с авантюризъм. Чрез тази галерия ние се опитахме да накараме българите да се почувстват малко по-горди, да имат самочувствие, да имат дух, тъй като България е била и ще бъде. Страната ни постоянно е имала изключителни фигури в своята история и аз имам вяра, че някой ден те още веднъж ще се появят и ще застанат отпред на нашата страна “.

Тематичната галерия, която може да бъде прегледана до месец декември, е разположена в две пространства - в Музея за нова история, където са експонирани пана със снимков и текстов материал, допълнени с забавни артефакти, и на площад „ Свобода “, където са показани винилни пана.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР