Добрич. Художествена галерия - Добрич получи в навечерието на рождественските

...
Добрич. Художествена галерия - Добрич получи в навечерието на рождественските
Коментари Харесай

Художествена галерия - Добрич получи в навечерието на рождественските празници ценно дарение от проф. Людмил Чехларов

Добрич. Художествена изложба - Добрич получи в навечерието на рождественските празници скъпо подаяние от проф. Людмил Чехларов, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Дарението включва 115 авторски плана за афиш и 233 плакати в тираж, персонален списък на художника, представящ творчеството му от 70-те години до наши дни.

За създателя гл. ас. доктор Ненко Атанасов споделя: „ Людмил Чехларов е един от най-разпознаваемите български плакатисти. За блестящо изразения жанр в творчеството му способства както Сатиричният спектакъл, където работи дълги години, по този начин и неговото характерно възприятие за комизъм. Това е вдъхновението, което оформя неподражаемата иронична обаятелност, незабавно откривана в театралните му плакати. В тях той наяве сервира закачлив коментар към сюжета на пиесата и постоянно улавяйки концепцията, предизвика харизмата и мирогледа на литературния текст. Така навлиза в психически разбор, „ задявайки “ международните и български драматурзи. Този натюрел напълно естествено се отнася и за академичната активност на Людмил Чехларов - духовито неподправена и завладяваща аудиторията. Но тази непрестореност е съпроводена с педантична придирчивост и висок аршин към студентите. Уникалното творчество на Людмил Чехларов заема челно място в актуалния сценичен афиш, определяйки фундамента в развиването на българското плакатно изкуство “.

Ценното подаяние от художника ще бъде показано на културната общност. То е включено в изложбения календар на Художествената изложба в Добрич за 2022 година

Авторът твори и в региона на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови творби са представяни в изложения в България и доста страни по света - Русия, Куба, Италия, Канада, Индия, Монголия, Южна Америка. Участвал е в многочислени влиятелни интернационалните конгреси за афиш.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР