Добрич. Готов е петият епизод от документалната поредица Помни войната“,

...
Добрич. Готов е петият епизод от документалната поредица Помни войната“,
Коментари Харесай

Петият епизод от документалната поредица „Помни войната“ е посветен на епопеята при Добрич през 1916 г.

Добрич. Готов е петият епизод от документалната поредност „ Помни войната “, отдаден на епопеята при Добрич през 1916 година, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Автор и режисьор на кино лентата е Мария Цветкова, сценарист и исторически съветник е Радослав Симеонов, оператори са Петър Георгиев и Кирил Бациев.

Поредицата връща българския фен към малко известни обстоятелства от времето на Първата международна война, които по ред аргументи - политически, идеологически и конюнктурни, са останали отвън полезрението на читатели, фенове и слушатели.
Според историка Радослав Симеонов тази война е най-сериозният опит на българския народ да реализира национално избавление и обединяване.

Предпоследният епизод, отдаден на Тутраканската епопея, беше показан на публиката през 2019 година Той беше посрещнат доста задушевно и провокира огромен интерес. Последният епизод „ Епопеята при Добрич “ е отдаден на малко известно в нашата бойна история събитие - епопеята от 5-7 септември 1916 година

„ В рамките на към 35 минути филмът споделя посредством документи, фотоси, карти, авторски и дикторски текстове за това в действителност малко познато събитие и прави съпричастен българския фен с героите на тази борба. Интересно е също по този начин, че режисьорът е съумял да притегли потомци на хора, взели участие в тези боеве. Тук бих могъл да загатна генерал-майор Явор Матеев, пълководец на специфичните сили, чийто прародител е участник в боевете, умрял и заровен във Военното гробище, някогашния зам.-министър на защитата на Република България генерал-лейтенант Атанас Запрянов, чийто дядо е бил воин на българската конница - ефрейтор Запрян Ангов, също умрял при боевете при Добрич, и други “, уточни Радослав Симеонов.

Той изрази мнение, че този филм ще затрогне българския фен и ще го направи съпричастен към героичните боеве от 1916 година Още през 2018 година в региона на Добрич са правени фотоси на терен и те са в основата на новия филм. По думите на сценариста Добрич заслужава да бъде хазаин на премиерата на кино лентата пред зрителската публика в киносалоните на страната.

Очаква се премиерата да се състои в добруджанския град през месец септември, когато ще бъдат маркирани 105 години от Добричката епопея. През септември се отбелязва и Денят на Добрич. Преди това филмът ще бъде показан на обществеността в онлайн пространството и по една от профилираните малките екрани. Екипът, който осъществя документалната поредност, мощно се надява работата да продължи и отсега нататък и да бъде изработен следващ, шести епизод, който ще е отдаден на различен значим миг от боевете на Добруджанския фронт - преодоляването на Кубадинската линия.

По думите на историка това е една доста кръвопролитна борба в българската история, за която доста малко се знае. Това е миг, когато българската войска доста почтено води война и демонстрира неимоверна смелост. Паралелно с това в шестия епизод ще бъде показан различен малко прочут факт - опитът на румънските войски да създадат десант при село Ряхово, Русенско. Този опит е отхвърлен от български опълченски полкове. Филмът ще опише и за присъединяване на българската авиация и флот, които „ прохождат “ по време на Първата международна война точно край морето и във времето на Кубадинската интервенция. Филмът ще показа също по какъв начин българската артилерия по време на обстрела на Кубадинската позиция е насочвана от самолети, което разрешава да бъдат притиснати и отблъснати сполучливо противниковите позиции. Предвидено е седми и осми епизод от документалната поредност да бъдат отдадени на бойните дейности на Македонския фронт.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР