Добрич. Дом-паметникът Йордан Йовков“ в Добрич получи като дарение живописна

...
Добрич. Дом-паметникът Йордан Йовков“ в Добрич получи като дарение живописна
Коментари Харесай

Добрич: Дом-паметникът „Йордан Йовков“ получи като дарение живописна картина на художничката Лиляна Дичева

Добрич. Дом-паметникът „ Йордан Йовков “ в Добрич получи като подаяние живописна картина на художничката Лиляна Дичева. Това заяви в предаването „ Добро утро България “ на Радио „ Фокус ” основният организатор на литературния музей доктор Кремена Митева. Тя уточни, че за Регионален исторически музей – Добрич е изключителна привилегия да получи като безплатно подаяние една от знаковите картини на Лиляна Дичева „ Художници и фенове ”, рисувана през 2008 година Дарението е осъществено с посредничеството на Фондация „ За хората ” с ръководител Албена Пъневска в осъществяване на волята на наследника на художничката Ивайло Дичев, професор по културна антропология в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Картината ще се съхранява във фонда на Дом-паметник „ Йордан Йовков “ и ще бъде представяна при подобаващи мотиви.
Преди малко повече от година ни напусна художничката Лиляна Дичева (1928 – 2018 г.), чиято живопис е насочена най-много към тематиката за създателя и творчеството. Тя приключва специалността „ Живопис ” в Художествената академия през 1952 година при огромния художник проф. Илия Петров. Свързва живота си с писателя Стефан Дичев, създател най-много на исторически романи, най-популярен измежду които е „ Пътят към София ”. Лиляна Дичева става илюстратор на част от книгите на своя брачен партньор. Тя се въодушевява обаче и от творчеството на доста български и непознати майстори на словото, музиканти, художници.
„ За нас е изключително забавно нейното картинно платно „ Йордан Йовков и неговите герои ”. Неслучайно доктор Райна Йотова-Дамяни, основател и водещ на авторското предаване за просвета и изкуство в българско национално радио „ В часа на синята мъгла ”, както и куратор на голям брой изложения, дефинира Лиляна Дичева като дамата Дон Кихот в българската живопис, като я съпоставя точно с творчеството на Йовков: „ И в случай че за българските мащаби Йордан Йовков е писателят сърцевед, то сигурно Лиляна Дичева е сърцеведът художник, обичащ безпределно доста индивида с неговите ангели и демони, фантазии и полезности, с всичките му исторически изменничества и закононарушения, с цялата обич към създателите, които тя смяташе за страдалци ”. Лиляна Дичева даже ненапълно обожествява креативната персона посредством успоредяването сред Бога и художника: „ Бог май е художник... Интересно ми е да си представям по какъв начин и Бог се забавлява да ни основава – по всякакви математически схеми да си основава разнообразни характери, разнообразни човешки ориси... Понякога е много нечовечен и заличава това, което не му харесва. Бог е художник. Творец би трябвало да стане единствено оня, който не може иначе ”, описа доктор Кремена Митева.
Тя добави, че цялостният списък на двамата създатели - Лиляна Дичева и нейния брачен партньор, ще бъде събран и експониран в създаващия се сега Културен център „ Лиляна и Стефан Дичеви ” в Кърджали с поддръжката на общината в града. По този метод тай ще стане притежание на необятен кръг от ценители и експерти.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР