Добрич. Добруджанец участва в 30-ата юбилейна Българска Антарктическа експедиция. Това

...
Добрич. Добруджанец участва в 30-ата юбилейна Българска Антарктическа експедиция. Това
Коментари Харесай

Доц. д-р Развигор Дърленски от Добрич участва в 30-ата юбилейна Българска Антарктическа експедиция

Добрич. Добруджанец взе участие в 30-ата юбилейна Българска Антарктическа експедиция. Това е доцент доктор Развигор Дърленски, който дружно с доктор Иван Богданов е част от втората група от експедицията, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Учените работят по научни планове, утвърдени от конкурс на Националния център за полярни проучвания. Втората група от експедицията отпътува в края на тази седмица. Д-р Дърленски ще отнесе със себе си и ще развее в Антарктика знамето на Добрич, което се случва за първи път в историята на този знак на добруджанския град. Знамето бе публично връчено на доктор Дърленски от кмета на Добрич Йордан Йорданов дни преди настъпването на Новата година. Миналия месец на конференция „ Медицината в Антарктика – минало, настояще и бъдеще ” в столицата доктор Дърленски показа своя отчет „ Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат ”. В Антарктическата база, където следва изграждане на основите на нов лабораторен блок, учените ще изследват физиологичните и функционални промени, настъпващи в кожата, изложена на климатичните условия там. Специалистите ще изследват и дозиметрично UV-натоварването на участниците в експедицията. Проектът е на тематика „ Функционална акомодация на кожата към климатичните условия на Антарктика “. Спечелил е финансиране след конкурс на Министерството на образованието и науката.

Доц. доктор Развигор Дърленски е роден в град Добрич през 1980 година Завършва медицина с отличие в Медицински университет - София през 2005 година. Специализира в Катедрата по кожни и венерически заболявания в София. През 2010 година придобива компетентност по дерматология и венерология. Има няколко специализации в Германия. Член е на Българско дерматологично сдружение, Европейската академия по дерматология и венерология, Европейската академия по алергология и клинична имунология, Българското сдружение по алергология, Международното сдружение по фармакология и физиология на кожата, Европейското сдружение по контактен дерматит, Съюза на учените в България, Националното българско сдружение по естетична хирургия и естетична медицина. Специалните ползи на доктор Дърленски са в региона на алергичните кожни реакции и болести.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР