Добрич. Археолози вече работят на крепостта Залдапа“ в община Крушари,

...
Добрич. Археолози вече работят на крепостта Залдапа“ в община Крушари,
Коментари Харесай

Археолози започнаха работа на крепостта „Залдапа“ в област Добрич

Добрич. Археолози към този момент работят на крепостта „ Залдапа “ в община Крушари, област Добрич. Това заяви шефът на Регионален исторически музей - Добрич, Добри Добрев, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

„ Тези дни стартира археологическата експедиция по българо-френско-канадския контракт. Специалистите изследват една базилика по северната стена на крепостта. А настрана сътрудника доктор Йото Валериев от РИМ-Бургас довършва изследвания на една дребна базилика, която е покрай известната, към този момент разкрита. Засега не предвиждаме други експедиции, само че защото обектът е огромен, съгласно мен е вярно да стартират да влизат повече екипи от експерти, с цел да може да има и какво да се експонира при обект от над 200 дка. Само две базилики са малко, хубаво би било да се покаже портата, част от уличната мрежа, с цел да може да се социализира обектът “, уточни Добри Добрев.

Той разясни, че обектът е обвързван с протеста на Виталиан, което демонстрира, че регионът е бил огромен център, разказан е и в разнообразни източници. „ Но не е единствено той, крепостта „ Палматис “ не му отстъпва. Това, че копаем дребни замъци по крайбрежието в Добруджа, не значи, че те отстъпват по значителност. Ние в един миг бяхме почнали да разкопаваме некрополите към крепостите, само че тази активност остава за един по-нататъшен интервал “, означи Добри Добрев.

Още през 2019 година завърши спешното изследване на античното водохранилище до крепостта „ Залдапа “. Екип археолози от Канада, Франция и България работи и през 2018 година на разкопките в крепостта „ Залдапа “, почнали през 2014 година. Голямата находка тогава беше следващата базилика в крепостта, която е била изключително богата със своята декорация. Базиликата е до огромната северна врата и е изненадала археолозите с представителност и размер – към 21 метра широчина, колкото е и епископската, открита 2017 година Украсата ѝ обаче е доста по-богата, неповторима за Скития и Мизия. Стените ѝ са греели с мозаечни пана, в това число с позлатени тесари. Предположенията са, че тя е била първата в Добруджа, която е имала епископски синтрон.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР