Добри практики от Норвегия в областта на кръговата икономика бяха

...
Добри практики от Норвегия в областта на кръговата икономика бяха
Коментари Харесай

Опитът на Норвегия в областта на кръговата икономика бе представен на бизнеса в Добрич

Добри практики от Норвегия в региона на кръговата стопанска система бяха показани на осведомително събитие в Добрич, в което се включиха представители на локалния бизнес, общинската администрация и представители на районната конструкция на КНСБ.

Събитията бяха проведени от Стопанска камара - Добрич, в границите на план „ Социален разговор за стабилно развиване и заслужен труд – SDSD “, финансиран от Норвежкия финансов механизъм (Innovation Norway). Проектът се извършва от Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), Норвежката конфедерация на синдикатите (LO) и Конфедерацията на норвежките предприятия (NHO).

За разпространение на опита на Норвегия бяха направени презентации по тематики като:
Постигане на задачите на Зелената договорка – образецът на НорвегияСтратегия за пластмасите на НорвегияКръгова стопанска система – добра процедура на норвежката индустрияУстойчивост на храните – норвежка политика и опитРазработване на ESG докладНорвежкият проект за деяние за климата
„ В рамките на сегашния план успяхме да идентифицираме разнообразни положителни модели от Норвегия, които считаме, че могат да бъдат използвани и в българската действителност. Това са модели в региона на кръговата стопанска система, тактиката за пластмасите (в частност – пластмасовите артикули за еднократна употреба) и, несъмнено – Европейската зелена договорка “, показа Мартин Стоянов, началник на плана.

Според Владимир Димитров, специалист „ Индустрия и околна среда “ в Българската стопанска камара, законодателството – и в Европа, и в България, е прекомерно динамично, което е притеснително за промишлеността. „ Тъкмо бизнесът се настрои да работи по един метод, в идващия миг (след 2-3 години) би трябвало да стартира да работи по различен метод, а акомодацията на промишлеността е развой, който лишава време. Затова норвежкият опит ни беше потребен – поглеждайки през погледа на Норвегия, доста по-ясно можем да откроим и проблемите у нас “, сподели Владимир Димитров.

По време на осведомителната среща лекторите – специалисти с дълготраен опит в региона на политиките по запазване на околната среда, дадоха отговор на голям брой въпроси от страна на локалния бизнес. Интересът беше ориентиран на първо място към казуса с изкупуването на индустриалните боклуци, включително боклуци от опаковки, което изключително в отдалечените райони на страната (какъвто е Добрич, например) е обвързвано с високи транспортни разноски и това постоянно отблъсква рециклиращите компании да се ангажират с партньорства с районния бизнес. Така компаниите са сложени пред заплахата да бъдат санкционирани за неспазване на условията за количества съхранени боклуци, а в това време, нямат практическа опция за тяхното депониране.

Пред участниците в събитието бяха показани създадените просветителни пакети по задачите на устойчивото развиване и зелените работни места, които са налични на.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР