Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и

...
Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и
Коментари Харесай

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови


Добре прочут е фактът, че множеството витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина потреблението на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни артикули да се предлага в недопечен тип.

Има обаче някои потребни за здравето субстанции, чиито количества освен не понижават, а даже стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на питателните артикули. Няколко от постоянно употребяваните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните изгоди от тях.

Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква би трябвало да е тя.

Моркови
Оказва се, че бъркаме, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко лой. Морковите са известни с високото наличие на бета каротин , или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява доста мъчно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите доста по-лесно усвоими, а мазнините са нужни за по-лесното им прекосяване в кръвта.

Спанак
Той също се употребява постоянно в недопечен тип за подготвяне на свежа зелена салата. Представата, че по този начин консумираме спанак в най-полезната му форма обаче е неправилна. Кулинарната обработка на спанака, да вземем за пример задушаването му, е потребна в 2 насоки.

От една страна, при задушаване листата на спанака се свиват и разрешават изразходване на по-голямо количество. От друга страна, в спанака се съдържа оксалова киселина , която блокира цялостното асимилиране на желязото и калция. Тя обаче е термолабилна и при лека термична обработка най-малко 60% от нея се деактивира. Това разрешава пълноценно асимилиране на всички микроелементи от спанака.

Свързани публикации.. Замразени или пресни – кои плодове и зеленчуци са по-полезни? 0 Плодове и зеленчуци, които не трябва да белим 0 За изгодите и рисковете от суровоядството? 0

Червени чушки
Подобно на морковите, и те са доста богати на каротиноиди , чието асимилиране е доста по-пълно след термична обработка. При алените чушки за препоръчване е да се употребяват печени, като сухото изпичане, без добавени течности, оказва помощ за най-пълно опазване на антиоксидантите в състава им.

Домати
Ключова съставна част на доматите, която участва в малко други зеленчуци, е ликопенът . Той има по едно и също време противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а най-често негов недостиг се открива при хора, които употребяват доматите сурови. Най-пълноценно съставът на тези зеленчуци се усвоява, когато са смлени и подложени на лека температурна обработка.

Суровоядството е доста потребен метод във връзка с редица зеленчуци и плодове и то постоянно ще бъде желан способ за изразходване на множеството от тях. На база оптималното асимилиране на избрани съставки обаче посочените зеленчуци е за предпочитане да се употребяват готвени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР