Добре известно е, че войната на Русия срещу Украйна промени

...
Добре известно е, че войната на Русия срещу Украйна промени
Коментари Харесай

Проучване: ето какво мисли светът за Русия и Путин

Добре знае се, че войната на Русия против Украйна промени отношението на света към Русия и Владимир Путин в отрицателна посока. Ново социологическо изследване на американския " Пю Рисърч център ", оповестено в понеделник, 10 юли, свидетелства както за усилването на тези трендове, по този начин и за изключения в противоположната посока. Анкетирани са били към 30 000 души от 24 страни. 

Те са били помолени да оценят доверието си към Русия и нейния президент Владимир Путин, настрана към украинския президент Володимир Зеленски и да изразят отношение по тематиката за съветските енергийни доставки. Някои респонденти в страни от НАТО са били запитани и за отношението им към Алианса. 

Как се трансформира отношението към Путин?

Като цяло измежду 24-те изследвани страни отношението към Путин е отрицателно. Цели 87% от интервюираните нямат доверие в провежданата от съветския президент интернационална политика. Тук влизат както далите отговор с " нямам никакво доверие ", по този начин и с " нямам прекомерно огромно доверие ".

Полша и Швеция имат най-високите равнища на отрицателно отношение към Путин - 98%, а в Германия 92% от респондентите са със същата настройка. В Германия, където няколко години преди съветската инвазия в Украйна към Путин имаше по-добро отношение, в сравнение с към Доналд Тръмп, растежът на отрицателните настроения към съветския президент продължава. Докато през 2022 година 14% от германците са имали позитивно отношение към външната политика на Путин, при изследването напролет на 2023 година такава настройка споделят едвам 8% от хората.

В някои страни отношението към съветския президент се е влошило изключително внезапно. Аржентина е една от тях: там през 2019 година всеки втори е декларирал, че няма доверие във Владимир Путин, до момента в който през 2023 година делът им е повишен до цели 74% от популацията на страната.  

Единствената страна измежду интервюираните, в която над половината респонденти показват позитивно отношение към Русия, е Индия - 57%. В Индонезия този дял е 42 %, в Нигерия и Кения - надлежно 42 и 40 на 100, а в Южна Африка - близо една трета от популацията (28%). 

В девет от изследваните страни по-благоприятно отношение към Русия са изразили хората, по-млади от 40 години. В Европа най-положително е отношението към Русия в Гърция (32%), Унгария (23%) и Италия (18%).

Какво мислят българите? 

Въпреки че България не е измежду включените в проучването страни, друго изследване -  , оповестено през май - показа, че 44% от българите считат Русия за виновна за войната. Делът на хората с сходна настройка обаче понижава - 50% са дали същия отговор година преди този момент. Трийсет и два % от българите считат, че Западът е предизвикал Русия, а съгласно 15% от тях отговорността е на Украйна. В Европа единствено Словакия има по-малък % (34%) от жители, за които Русия носи отговорност за войната в Украйна.

Доверието в украинския президент Зеленски (51%) надвишава недоверието към него (39%)Снимка: president.gov.ua

Отношение към съветските енергийни артикули

Респондентите са били помолени и да отговорят дали за тях е по-важна твърда политика по отношение на Русия по въпроса за Украйна или избират да не престават да имат достъп до съветски петрол и газ. Две трети от тях, 66% са избрали първото. Отново шведите и поляците тук са най-радикално настроени - надлежно 90 и 84 % от интервюираните в двете страни са избрали твърдата политика към Русия.

Сред страните, за които достъпът до съветските енергийни запаси е по-голям за болшинството, са Индия, Гърция и Унгария.

Половината от интервюираните се доверяват на Зеленски

Малко повече от половината от интервюираните - 51% - се доверяват на украинския президент Володимир Зеленски изцяло или отчасти, а 39% са на противоположното мнение. Най-високото доверие към Зеленски е записано в Швеция, Англия и Нидерландия - съответно 86%, 77% и 73%. Най-ниско доверието към него имат хората в Унгария (11 %), Аржентина (24 %), Мексико (25 %) и Индонезия (32 %).

Гърция е недоволна от НАТО

В 11-те изследвани страни членки на НАТО 78% от интервюираните са декларирали, че имат позитивно отношение към военния Алианс. Единствената страна, в която негативното отношение надвива над позитивното, е Гърция - 55 срещу 40 %. Малко над една трета от интервюираните гледат неподходящо на НАТО и в Испания, Унгария и Франция. Лидер по благосклонности към алианса е Полша с 93 % утвърждение.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР