Добре е, че в проекта на Закона за държавния бюджет

...
Добре е, че в проекта на Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Диян Стаматов каза какво увеличение на учителските заплати е необходимо и откога да бъде направено то

Добре е, че в плана на Закона за държавния бюджет за 2023 година има планувани и написани средства за нарастване на заплатите на учителите. В проектозакона обаче не излиза наяве от по кое време са планувани тези средства, не се прецизира от коя дата да бъде това нарастване, както и не е доста ясно дали това са единствените средства, както и какъв % се предлага. Според мен, би трябвало да има най-малко 30 % нарастване на учителските заплати от 1 юни 2023 година. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ). Той е и шеф на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов " в София.

Диян Стаматовговори за това какво нарастване на учителските заплати е належащо и от кой момент да бъде направено то. В плана на Закона на държавния бюджет, показан на 21 април, написа, че продължава политиката за нарастване на заплатите на педагогическите експерти за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 на 100 от междинната работна заплата за страната, за да се подтиква навлизането на млади и квалифицирани педагози в системата на предучилищното и учебното обучение. 

В проектобюджета се оповестява, че за предучилищното и учебното обучение за 2023 година са обезпечени 545,23 млн. лева, в това число 465,0 млн. лева за плануваното повишаване на средствата за делегираните действия в образованието по отношение на продължение на политиката за нарастване на заплатите на педагогическите експерти.

" Това е единствената хубава част в частта за образованието и се надявам, че при разглеждането на самия Закон за държавния бюджет, в неговата детайлна специфичност, ще има уточнение на този проблем - от кой момент, и с тъкмо какъв брой ще бъдат увеличени учителските заплати. Но това не трябва да става с изоставащ %, защото в този момент учителските заплати изостават с 25 % - поради инфлационния показател от една страна, а въпреки това и поради смяна във възнагражденията в разнообразни други браншове. Тези два проблема би трябвало да бъдат бързо надградени, с цел да няма това закъснение от нарастването на възнагражденията, което да докара до трайно закъснение, каквото го имаше преди години ", съобщи Диян Стаматов.

Той сподели, че от сериозните наблюдения, които ги има в бюджетирането в цялата страна, излиза наяве, че учителските заплати сега са някъде към 100 % от междинната работна заплата в страната. " Тенденцията, която я имаше през последните шест години, е обвързвана с това, че заплатата на учителите да подхожда на 125 % от междинната работна заплата в страната, само че сега има съществено закъснение на заплатата на педагозите, което беше догонено преди години.

Поради тази причина, съгласно мен, нарастването на заплатите на учителите би трябвало да бъде най-малко с 30 %, считано от 1 юни 2023 година Към сегашния миг работим с една 12-а от миналогодишния бюджет, само че в този момент сме в извънредно друга, ексцентрична и по-трудна обстановка. Бюджетите, които разполагаме са една 12-а от предходната година и тяхната актуализация, с цел да бъде ясна, забележима, транспарантна и разбираема за всички, е добре да е без да има връщане обратно, а да се даде от момента, в който е реалност Законът за държавния бюджет. Това се надявам да е от 1 юни ", изясни ръководителят на СРСНПБ.

От септември 2022 година минимум 1486 лева трябваше да получават учителите, а нарастване на заплатите им от 1 януари 2023 година нямаше, тъй като нямаше нов Закон за държавния бюджет и отсега нататък би трябвало да има нарастване на заплатите на учителите, означи Стаматов. На национално равнище Министерството на образованието и науката може да заяви каква е междинната работна заплата на учителите, а всяко едно учебно заведение има друга междинна работна заплата. Тя е функционалност на междинната възраст на учителите в съответното учебно заведение и на достигнатия предел от средства, изясни ръководителят на СРСНПБ.

През последните три месеца на предходната година имаше смяна на трудовите хонорари в разнообразни други браншове - обществен, превоз, опазване на здравето, като това докара до смяна в междинната работна заплата в страната. Поради това се получава сега закъснение на тази постоянно догонвана 125-процентна междинна работна учителска заплата. Това догонване стартира от 2016 година и последователно беше достигнато в края на 2020 година Сега има обаче огромно закъснение в заплатите на учителите, сподели Стаматов. 

Той съобщи, че нарастването на заплатите на учителите е повече от неотложно да продължи и през 2023 година Тенденцията учителската заплата да е 125 % от междинната за страната е вярната за работещите в междинното обучение. Ако има сполучливо признат бюджет, смяната на заплатите на учителите е рационално да бъде от 1 юни, с най-малко 30 на 100. Такава смяна би възстановила нарушената наклонност за възнагражденията на учителите, заради промени на заплатите в страната и инфлацията, заключи Стаматов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР