Добре е, че хората от нацията не разбират нашата банкова

...
Добре е, че хората от нацията не разбират нашата банкова
Коментари Харесай

Банков апокалипсис! Повтаря ли се 2008 година?

" Добре е, че хората от нацията не схващат нашата банкова и парична система, тъй като в случай че разбираха, имам вяра, че щеше да има гражданска война още на следващия ден заран ". Това споделя един от най-големите индустриалци на 20-и век и създател на автомобилната компания " Форд " (Ford), Хенри Форд.

Сега този откъс още веднъж е настоящ, откакто една от най-големите банки в Съединени американски щати - " Силикон вели банк " - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB) бе сложена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, а Федералната работа за отбрана на депозитите в Съединени американски щати (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите обезпечените депозити, които са в размер до 250 000 $.
-->
Това е вторият по величина банкрут на финансова институция в САЩ и първи с сходни размери след финансовата рецесия, позната като " Голямата криза ", почнала през 2008 година, след банкрута на " Леман Брадърс " (Lehman Brothers) нa 15 септември същата година, написа в собствен разбор Българска телеграфна агенция.

Всичко това се случва на фона на изявления във профилираните издания в Съединени американски щати, в които се показва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно изтегляне на депозити от започващи компании след появила се информация за финансовото й положение, като за малко време са трансферирани в други банки. Голяма част от връзката, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била популяризирана в " Туитър ", както и в затворени групи в други приложения.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите й принадлежности да доближат матуритет, само че тук се крие и същинският проблем - би могла да го направи, в случай че не е била принудена да продава поради липса на ликвидност, която очевидно е била налице или директно е предстояла.

Макар и извършваща най-вече характерна активност по поддръжка на започващи компании, Ес Ви Би е 16-а по мярка на активите в Съединени американски щати и е кредитна институция, каквито са огромните играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици.

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 милиарда $ пресен капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха.

Германската " Дойче Банк " (Deutsche Bank) понесе срив от съвсем 8 на 100 незабавно откакто Ес Ви Би разгласи, че търси капитал посредством продажба на нови акции и други принадлежности, книжата на английската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с към 4,5 на 100, в Съединени американски щати тези на " Джей Пи Морган Чейс " (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на 100, на " Ситигруп " (Citigroup) - над 4 %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР