Добрата суровина, оборудването, добрата технология на производство, отличната хигиена и

...
Добрата суровина, оборудването, добрата технология на производство, отличната хигиена и
Коментари Харесай

Пет най-важни елемента за постигане на качество при млечните продукти


Добрата суровина, оборудването, положителната технология на произвеждане, отличната хигиена и и добре подготвеният личен състав са петте най-важни детайла за постигането и поддържането на високо качество при млечните артикули.

Суровината, която „ Димитър Маджаров “ употребява за произвеждане на млечни артикули, е една и съща, без значение дали става въпрос за кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал и така нататък Тя е единствено от свежо българско мляко, от защити фермери от цяла Южна България, единствено първа категория. В своите млечни артикули „ Димитър Маджаров “ не прибавя никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти.
-->
За всеки един тип млечен артикул има разнообразни критерии за киселинност, масленост, протеини и други Тези критерии са едни за овче мляко, други – за краве, биволско, овче. Най-важното обаче е във суровината да няма антибиотици и инхибитори. Ако има и най-малкото подозрение за отклоняване от стандартите, „ Димитър Маджаров “ връща суровината на производителя. Тестове се вършат първо във фермата, а след това на място в мандрата, наложително преди суровината да „ влезне “ в индустриалните пространства.

при млечните продути би трябвало да дава отговор на условията на хранителната индустрия, да е създадено от неръждаема стомана, да вземем за пример, да има условия за положително разчистване и други Половината от оборудването за сиренето и кашкавала на „ Димитър Маджаров “ е създадено от български компании, които познават типично родните технологии.

Опитът на хората,  наети в производството на млечни продути, има голямо значение за качеството. „ Да правиш мляко и млечни артикули е отговорно “, споделя Юлия Маджарова, която управлява мандрата. В „ Димитър Маджаров “ работят експерти, приключили Университета по хранителни технологии в Пловдив със компетентност технологии на млякото и млечните артикули.

Всеки нов чиновник в мандрата минава през поредност от образования. Около година се образова в тънкостите в занаята. „ Имаме хора през цялото време на производството ни на млечни артикули “, споделя Юлия Маджарова. „ Около двадесет индивида работят при нас от 90-те години на XX  век. Те знаят какво значи поддържане на едно и също качество години наред и предават уменията си на новите чиновници “, добавя тя.

Производствената хигиена също има своята тежест. В „ Димитър Маджаров “ са въведени хигиенични процедури на всички равнища – личен състав, машини, индустриални пространства, съблекални. Безупречна хигиена в производството на „ Димитър Маджаров “ се поддържа всеки ден,  с цел да може продуктите от мляко да са чисти, без никакво бактериално замърсяване. Хигиена на личния състав също е значима. Преди започване на работа чиновниците се обличат в чисто облекло, в това число шапки и ръкавели, което се подменят при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите авансово се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене на киселото и прясно мляко всички повърхности непрестанно се мият. В края на работния ден още веднъж се прави главно миене на машини и пространства, и цялостна стерилизация. Еднократното работно облекло се заменя с чисто на идващия ден.

В началото мандрата на „ Димитър Маджаров “ в град Стамболийски работи единствено с 3 тона. Днес преработва до 80 тона свежо българско мляко, а площта, от към 900 кв.м., доближава 4.5 дка.

 „ Качеството се познава мъчно единствено по външния тип “, разяснява Юлия Маджарова. „ То се схваща най-много органолептично. Когато се опита, млякото би трябвало да има естествен млечно-кисел усет, характерен за българските артикули. “ Все отново има някои външни признаци, по които можем да познаем дали един млечен артикул е първокласен или не. Ако киселото мляко не отделя цвиг, значи има влагозадържащи детайли. Прясното би трябвало да е компактно, да не е преносимо, да има естествен усет и аромат на мляко. Когато разчупваме сиренето, то би трябвало да се отчупва като цяло парче, а не да се рони като извара, би трябвало да има плътна конструкция. Кашкавалите би трябвало да са еластични и да имат мирис на зрял кашкавал. Когато ги разрежем, би трябвало да може да се навият на рулце.

 „ Димитър Маджаров “ има най-високия стандарт в Европа за сигурност на храните –. В производството на млечни артикули са въведени и други интернационалните стандарти за качество като GMP и НАССР. Покриват се всички условия на БДС стандарта.

Над 90% от на Маджаров се създават по БДС стандарт – от краве, биволско, козе и овче мляко, като най-търсените по БДС стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. Според без значение проучване на Euro Senso Lab, БДС значи по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български артикул.

„ За хубави млечни артикули се изисква задоволително суровина, истински български закваски, мурафет на обработка и класическа технология по БДС “, разяснява Юлия Маджарова. „ При нас промени в технологията на произвеждане няма. Променяме само метода на пакетиране и реализацията на продуктите “, добавя тя. „ Създаваме най-съвестно продуктите си. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим това с религия в фамилията и качествената храна “, заключава създателят и притежател на компанията Димитър Маджаров.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР