Добра работа, а сега какво ни връща обратно в играта?

...
Коментари Харесай

Фармацевтичният сектор продължава да бъде най-големият рекламен инвеститор в телевизия

" Добра работа, а в този момент какво ни връща назад в играта? "

" Бориш напрежението и искаш да си подобриш съня? "

Отговорът и на двата въпроса е един - магнезий. Рекламните фрази ни припяват от телевизионния екран - Силвия Кацарова, Дидо от Д2 и Дони, които ни приканват да влезем във форма с хранителната добавка. В надпреварата за по-добрия ни тонус са AboPharma и Biolectra. Неизменно в конкуренцията е включен и витамин Д. Следват артикули, укрепващи ставите и косата, подобряващи телесното тегло или изчистващи черния ни дроб от отрови и мазнини.

През наличието на телевизионните рекламни блокове рекламистите като че ли се грижат за свръхчовека у нас, който може да бъде реализиран с няколко сашета и верните таблетки. Освен положителното ни здраве обаче рекламните клипове поддържат формата и финансовата резистентност на медиите в изискванията на рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19.

Оперативният шеф в организация Argent Симона Тенчева напомня, че пандемията, която ни застигна при започване на март 2020 година (дори преди локдауна), се е отразила съвсем неотложно на акциите. " Ефектът беше най-видим главно през второто тримесечие, когато хаосът беше цялостен под въздействие на разнообразни справедливи и субективни фактори. Първото тримесечие на 2021 година още веднъж е под въздействие на пандемията, въпреки и не толкоз в броя и размера на акциите, а повече в наклонността кои марки и артикули популяризират повече от нормалното за интервала. " Имаме съответни наблюдения да вземем за пример, че магнезият е " преместен " от витамин Д ", разяснява Тенчева.

За поредна година фармацевтичната промишленост продължава да е водещ рекламодател в медиите и по-специално в малкия екран. Ако в далечната 2015 година тя заемаше второ място в класацията на организация ГАРБ, в идващите години трайно се е открила на първото място и никой различен бранш към момента не я е изместил. През 2020 година още веднъж фармацевтичният бранш е направил най-големи вложения в телевизионни клипове съгласно организация ГАРБ. На четвърто място като рекламен вложител в телевизия се подрежда козметичният бранш. Преди него са ритейлърите и онлайн магазините, както и храните. Няколко години подред козметичният сегмент заемаше трето място, само че още през 2018 падна с една позиция надолу и бе трайно преместен от бранша на питателните артикули.
Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства
Според шефа " Тв медии " в организация Argent Светослав Дъбов както във всяка категория, по този начин и при фармацията е обикновено да се следи динамичност на годишна база във връзка с рекламните вложения по категории и по рекламодатели. Здравната рецесия обаче провокира по-значими от нормалните разбърквания измежду фармацевтичните рекламодатели по негови наблюдения и съгласно данните в мониторинговия отчет на организация ГАРБ.

Например по данни ГАРБ със 105% растеж в телевизия през 2020 година е нараснала бюджета си " Натурфарма " и по този начин компанията се придвижва от 5-о (през 2019 г.) до първо място за 2020 година в класацията на фарма рекламодателите. Със спад от 25% от брутните телевизионни вложения " Натур артикул " се придвижи от 1-во място през 2019 година на 5-о през 2020 година (топ 50 на рекламодателите можете да видите в таблицата).

През 2020 година " Натурфарма " усилват вложенията за марките Cicatridina (серия артикули за кожни проблеми и хемороиди) и Urimil (хранителна добавка за периферната нервна система) и понижават бюджетите на артикули за простата. От своя страна " Натурпродукт " усилва бюджетите на марки витамини и сироп за кашлица и понижава бюджетите на марки за стави и черен дроб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР