Добра новина долетя от еврокомисията, на фона на ескалацията на

...
Добра новина долетя от еврокомисията, на фона на ескалацията на
Коментари Харесай

Няма страшно - ще ядем щурци!

Добра вест долетя от еврокомисията, на фона на ескалацията на обстановката в Украйна. Докато в Донбас протича оповестената от Путин специфична военна интервенция и светът изтръпва от боязън поради опцията да стартира нова международна война, еврокомисарите се замислиха за бъдещето на Европейски Съюз и позволиха продажбата на домашни щурци (Acheta domesticus) за ястие.

Така, с благословията на Брюксел, в блюдото на европейците към този момент могат да участват три типа инсекти - жълто-брашнен червей, мигриращ скакалец и най-новото кулинарно прелъщение - домакински щурец! Европейската комисия заяви, че домашните щурци ще са предопределени за консумация като лека закуска или хранителна добавка и ще се оферират на общия европейски пазар във всички форми - замразени, сушени или на прахуляк.

Според информацията от Брюксел до разрешението се е стигнало след разбор на така наречен Панел по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по сигурност на храните (ЕОБХ/EFSA).

В отчета си по въпроса, хранително-вкусовите " панелисти " сочат насекомите като хранителен и здравословен източник на храна с високо наличие на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Те са различен източник на протеини, който би улеснил прехода към по-устойчиво хранене в Европа, са написали специалистите от Панела. И прибавят, че и без друго насекомите към този момент са навлезли като ежедневна храна на стотици милиони хора по света. Например в Тайланд, Мексико, Африка.

Може да се каже, е кацането на домашния щурец в чинията ни е следващ триумф на Европейския зелен пакт, който даде обещание към 2050 година към този момент да няма чисти излъчвания на парникови газове, икономическият напредък да бъде обособен от потреблението на запаси и че нито един район или човек няма да бъде зарязан на произвола на измененията в климата.

Първото от трите обещания може и да се осъществя в миналото. Но второто и най-много третото са много притеснителни като опция за реализация, на фона на протичащото се в Украйна и нашествието на Русия. Ако Путин не съблюдава обещанието си да не стопира газа към Европа, тогава жална му майка на икономическия напредък в Европейски Съюз. Да не приказваме, че всеки обособен човек и районът, в който се намираме, сигурно ще се смръзнем от мраз, в случай че газът спре, а в това време сме затворили ТЕЦ-овете и сме лимитирали добиването на атомна сила, в името на зеления пакт. Ще ни бъде доста студено и самотно.

Но това въпреки всичко занапред следва. Да се обърнем към непосредствените задания пред нас, в светлината на последното решение на Европейска комисия за домашния щурец. Очевидно е, че родителските терзания за закуската на децата им в учебно заведение ще изчезнат, и към този момент няма да мажат филии като луди, откакто се появи чудотворното пакетче с изсушени, пържени или каквото пристигна там щурци.

Но ще претърпи смяна и образователният проект при дечурлигата. От него наложително би трябвало да отпадне фамозното детско стихче на Александър Божинов " Щурец и мравка ". Сещате се нали: " Бабо Мравке, где по този начин? Тичам Щурчо за храна.... ", и по този начин нататък. Как да кажем, - някак си не е политически правилно детето ти да рецитира стихчето, до момента в който хрупа позволените от Европейска комисия щурчета...

Творчеството на Димитър Подвързвачов също би трябвало да бъде преосмислено по отношение на решението на Европейска комисия. Недалновидно той също употребява щурецът като книжовен воин, значи нещо би трябвало да се направи.

Не знам обаче по какъв начин ще се действа във връзка с класика Лафонтен. Може би Макрон и Урсула ще измислят нещо, те могат..

Въобще - чакат ни провокации от най-различен темперамент. Но... ужасно няма!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР