Доайенът, един от най-заслужилите треньори на вратари в професията Любо

...
Доайенът, един от най-заслужилите треньори на вратари в професията Любо
Коментари Харесай

Любо Шейтанов: В съвременния футбол вратарят е атлет

Доайенът, един от най-заслужилите треньори на вратари в специалността Любо Шейтанов бе първият посетител в рубриката " Интервю " на Сайтът е основан за треньори на вратари и вратари, сплотяващ всичко належащо за актуалното вратарство.

Любо Шейтанов работи като Главен Треньор вратари за тимовете на Черноморец Бургас, Нефтохимик, Литекс Ловеч, Локомотив Пловдив, Левски, Лудогорец, Омония Никозия, и в Националния тим при няколко селекционера - Лотар Матеус, Ивайло Петев, Димитър Пенев, Димитър Димитров, Георги Дерменджиев. Шест пъти е първенец на България с 4 разнообразни клуба.

Казваме добър ден на първия ни формален посетител в уеб страницата goalkeeper.bg, най заслужилият Треньор Вратари Любо Шейтанов!

От какъв брой години практикуваш специалността треньор на вратари?!

Повече от 25/6г. Практикувам специалността Треньор Вратари от 1996г., когато запонах в тима на Черноморец Бургас.

В кой тим ти е било по мъчно да работиш: в клубен или националния тим на България?!

В националния тим работата на треньора е по скоро като психолог и мотиватор. Основната работа на нас треньорите е в клубните тимове. Националните вратари се приготвят напълно в клубовете с клубните си треньори. Идва подготвен артикул и в националният тим работата на треньора е най-много Менталната и Тактическата подготовка за съответния мач. Деведесет % от работата ни е да бъдем отлични психолози. В националния тим отговорността е по-голяма!

В началото на месец февруари започва платформата Goalkeeper.bg, какво ти е мнението за сходен план и мислиш ли, че би бил потребен за треньори и вратари?!

Адмирации за екипа на. Досега не е имало сходен уебсайт и мисля, че това е било голяма неточност. Тъй като треньорите на вратари от моето потомство по този начин и не намерихме разговор да работим дружно по единна Методика. Трябва да се работи по една Методика. Футболът и живота е разговор. Адмирирам с две ръце вашият план и се надявам да съумеете, и да бъдете потребни както на треньорите, по този начин също и на вратарите.

Какво ти е мнението за единна вратарска Методика по която да се работи в школите?!?

 Абсолютно съм за. Тя е наложителна за развиването на съвременния БГ Вратар. Топлата вода към този момент е измислена, както има единна Методика в школата на АЯКС още от 20г. И всички обединения работят по един метод. По наше време нямахме такава и толкоз доста информация, както сега и по тази причина не мога да упреквам сътрудниците от моето потомство. Сега най-важното е да сте обединени, да дебатирате, да обсъждате тематики свързани с развиването на вратарската позиция. Футбола е огледало на живота. Имате силата да извършите БГ школа и като се види един вратар да се каже: този е Български вратар. Аз ще ви оказвам помощ постоянно и съм зад Вас.

Какво мислиш за вратарската позиция в последните 5 години, в които се постановиха " новото потомство " млади вратари родени след 1998г.?!

Да по този начин е, проследявам и виждам съвсем всички шампионати както Бг, по този начин и в Европа. Във Френското състезание ми прави усещане, ча играят момчета родени даже 2001/2/3г. И то във водещи тимове. Методиката на вратарската подготовка се трансформира, както се трансформира и живота. Тренировки и извършения, които са тренирани преди десетилетия са към този момент отживялост и не са ефикасни за съвременният футбол. Футболът към този момент е доста бърз, надлежно и вратарите би трябвало да са бързи и да взимат бързи и верни решения. Коренна смяна има в Методиката на вратарската подготовка. И всички би трябвало да се преценяват с този факт, който не го направи остава в предишното. Не би трябвало обаче да забравяме, че има и кардинални неща " закони във футбола ",който би трябвало да се съблюдават.

Какво мислиш за Треньорите на вратари чужденци и има ли потребност Българският футбол от тях?!

 В момента това, което виждам аз, в лицето на Всички млади и амбициозни момчета. Лицензирани, школувани както се споделя, които си правят добре работата. Определено няма потребност от чужденци на тази позиция. Първо футболът е безценен спорт и ние не сме нито Катар, нито Саудитска Арабия да си позволим скъпо платени чужденци. Имаме задоволително кадърни фрагменти за тази позиция. Това което мога да ви препоръчам е да има Семинари, на който да обменяте опит с Лектори от целия свят. Имал съм щастието да участвам на сходни семинари на Треньори на вратари от целия свят още през 2009 и 2010г., Алианц Арена в Мюнхен. Необходимо е да се посещават сходни събития или както вие сте решели да вършиме от време на време Онлайн и присъствени семинари с известни Лектори/Треньори от целия свят с цел да може да си " сверявате часовниците " непрекъснато.

Ние Треньорите на вратари сме малко в ъгъла, което регистрирам като неточност на Старши треньорите и това също би трябвало и ще се промени. След предстоя ми в Лудогорец бях сменен от легендата на немския футбол Берг Дреер, първенец на Германия с Байрн М. Не му се получиха нещата в България и ръководство правилно взе решение да залага на български експерти. Имаме задоволително и можещи експерти готови за високо равнище.

Каква ти е рекомендацията към Треньорите на вратари работещи в ДЮФ?!

Това, което мога да кажа от моя опит както от България, по този начин също и от чужбина, е че би трябвало да се обръща повече внимание на Техниката. Какво имам поради: във възрастите 12/13/14 да се натъртва извънредно доста на Базовата техника, като ловене и играта с крайници. Физиката се работи към този момент след 15-16 годишна възраст. Но до тогава всеки вратар би трябвало да има доста добра-отлична техника. " Техниката се учи цялостен живот и в никакъв случай не се научава " . Затова наблягайте на Техническата подготовка при юношеските вратари.

Какво съгласно теб би трябвало да се усъвършенства и какво виждаш, че липсва в профила/играта на Бг вратар с цел да бъдем конкурентни на Балканските страни?!

На първо място би трябвало да се промени и усъвършенства Комуникацията на вратарите по време на игра. Нашите вратари мъчно командват и управляват тима. Това е главен съставен елемент от играта на Съвремения вратар. На второ място би трябвало да се обърне внимание, при професионалните вратари на физиката и атлетизма. Динамичната игра изисква Атлетични вратари. За да може когато се реализира трансфер на БГ Вратар в Европейско състезание той да отговори на стандарта. " В Съвременния футбол вратаря би трябвало да бъде Атлет "! Във футбола вратаря лови топката с ръце, само че би трябвало да се придвижи със здрави и бързи крайници.

Българският футбол има потребност от потвърдени експерти като теб, би ли прел позиция друга от Треньор вратари?!

 На драго сърце мога да оказвам помощ и давам препоръки на вратарската колегия. С наслаждение ще се включа в лекторски и семинарски беседи за развиването на позицията Вратар.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР