До средата на март трябва да бъдат представени основните теми

...
До средата на март трябва да бъдат представени основните теми
Коментари Харесай

В Стара Загора се събраха институции и бизнес по темата с въглищата и зеления преход

До средата на март би трябвало да бъдат показани главните тематики за предоговаряне – новите цели и благоприятни условия, които да бъдат отразени в Националния проект за възобновяване и резистентност, а диалозите по тематиката с предоговарянето на Планът да тръгнат след края на месеца. Това стана ясно през днешния ден по време на Кръгла маса, събрала институции, бизнес и неправителствени организации, на тематика „ Въглищата и зеленият преход – новите действителности и провокациите за България “. В Стара Загора бе и Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката. „ Визията на Министерството на енергетиката застъпва ТЕЦ-овете да работят до 2030-2035 година, а синдикалните организации упорстват за затваряне през 2038 година.

При откриването на форума, зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев акцентира, че Общината ще поддържа всяко решение, което има смисъл и е работещо за района. „ Ние знаем какво значи да има напън. Стара Загора е региона, която ще бъде директно наранена от всяко едно безогледно деяние. Насочили сме старания към развиването на индустриални зони и даването на благоприятни условия пред бизнеса и високите технологии. Тук имаме и добър образец, а точно Европейският дигитален иновационен хъб, който е единствен в региона. Това е значимо, тъй като ние сме в центъра на събитията, единствено по този начин може да приказваме за равномерен преход. Този развой не може да се случи за 1 или 2 години, а единствено когато районът е подготвен, това демонстрират и анализите. Трябва разсъдък и единение, тъй като приказваме освен за стопански последствия, само че и за обществени “, съобщи Танев. От думите му стана ясно, че Териториалните проекти би трябвало да имат ясна посока, с цел да получат поддръжка.
-->
По време на кръглата маса ръководителят на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков уточни, че решението за предоговаряне, което взе Народното събрание е значимо, само че не е ангажимент за Европейската комисия. „ В предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност има по-голям състезател от Европейската комисия, това е Съветът на министрите. Европейската комисия е медиатор в този развой “, уточни той.

Организатор на срещата е Институтът за енергиен мениджмънт, в партньорство с Американската комерсиална камара в България. Присъстваха още държавни институции, Неправителствени организации, синдикати, бизнес, специалисти и други

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР