До момента има консенсус от граждански организации, изборна администрация и

...
До момента има консенсус от граждански организации, изборна администрация и
Коментари Харесай

Радев: Властта абдикира от машинното гласуване


„ До момента има консенсус от цивилен организации, изборна администрация и партии, че би трябвало да има законови промени, които да подсигуряват правото на глас на българите под карантина и в изолираност. Трябва да има ясно написан здравен протокол и от него да са ясни здравните параметри освен в деня на избори те, само че и за една дейна и ефикасна предизборна акция “. Това съобщи президентът Румен Радев , представен от БГНЕС.

На следващата консултация с политическите сили отвън Народното събрание, този път с партия АБВ, президентът още веднъж напомни за доста настоявания за въвеждането на опцията за отдалечен избор, да вземем за пример по пощата, което ще подсигурява правото на избор и на българите зад граница.

„ Има редица въпроси, които към момента остават открити, изключително касаещи машинното гласоподаване – време за доставка на машите, одитиране, инспекции, превозване и така нататък Надявам се, че в къси периоди ще има изясненост и по тези въпроси “, уточни още Румен Радев , съгласно който изпълнителната власт “абдикира от този въпрос ”. Той бе безапелационен, че единствено навременната информация на институцията за подхванатите ограничения по време на вота, ще даде нужното доверие на хората да се усещат предпазени, а от там и ще помогне за по-добрата изборна интензивност.

„ Изцяло споделяме терзанието, че избори те ще бъдат в особена среда. От друга страна ние имаме терзанието, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги създадат в някаква степен обичайни, пазаруването на гласове, с насилствения административен избор, с корпоративния избор, каквито образци сме имали, в това число показвани и по малките екрани. Основната грижа, несъмнено, е за здравето на хората “, уточни от своя страна водачът на АБВ Румен Петков по време на диалозите.

Според него не би трябвало да има избори в края на март, а допустимата дата за тях е в средата на май месец. Румен Петков застъпи и мнението за прецизиране на понятието „ продължен избирателен ден “, както и за наложително видео-наблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

„ След митингите от лятото има извънредно огромно съмнение към изпълнителната власт, което значи, че избори те всеки един би могъл да ги подложи на подозрение за почтеност и бистрота “. Това съобщи водачът на „ Републиканци за България “ Цветан Цветанов. По време на консултациите при президента Румен Радев , отдадени на идните парламентарни избори и провеждането им в изискванията на пандемия, Цветанов стана следващият политик, изразил терзание за вероятно опорочаване на идния избор. В изявлението си пред президента Цветанов предложи, от името на партията си, законодателят да планува промени, даващи опция двама от членовете на ЦИК да бъдат представители на извънпарламентарните партии. „ Това ще подсигурява и ще даде повече убеденост и успокоение за това, че изборният развой няма да бъде манипулиран “, уточни той.

„ В момента имаме терзание и от метода, по който ще бъдат броени изборните резултати в изборната нощ. Не виждаме никаква спънка да има онлайн предаване на метода на броенето и оформянето на протоколите “, добави още Цветанов.

Според него, у българските жители в чужбина към този момент има мощни терзания, че няма да могат да упражнят своето право на глас. Ето за какво от партията му оферират използване на румънския модел, където на последните парламентарни избори над 40% от живеещите в чужбина румънци гласоподаваха по пощата.

Бившият втори в ГЕРБ изрази терзание и от неналичието на обединен здравен протокол за метода на осъществяване на избори те, както и предложи „ ротация на всички регионални шефове на Министерство на вътрешните работи “ по време на изборния развой, което, съгласно него, също ще предотврати операции. Цветанов предложи още равнопоставеност на всички партии при присъединяване им в публичните медии по време на предизборната акция и изрази единодушие с предложение от някои политически сили удължаването на изборния ден, само че не и гласуването в 2 или 3 дни, тъй като това също може да докара до опорочаване. От „ Републиканци за България “ показаха и подготвеност за избори на 28 март, само че подчертаха, че може да се наложи отсрочване, защото изпълнителната власт не е подготвена с организацията по тяхното осъществяване.

От своя страна президентът Румен Радев заключи, че доста от политическите партии и цивилен организации се сплотяват към мнението за гласоподаване по пощата, както и за въвеждането на видео-наблюдение в броенето на бюлетините и попълване на протоколите. „ Нова тематика повдигате, може би от опит – за ротацията на регионалните шефове на Министерство на вътрешните работи. Това към този момент е в пълномощие напълно на изпълнителната власт, само че по този въпрос би трябвало да се водят полемики, той е сериозен. Държавата би трябвало да покаже, че в действителност има упоритости да обезпечи равни благоприятни условия на всяка една партия и да пресече всевъзможни опити за операция “, отговори президента на част от предложенията, част от които дефинира като амбициозни. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР