До месец се очаква да се произнесе комисията, назначена от

...
До месец се очаква да се произнесе комисията, назначена от
Коментари Харесай

До месец комисия ще се произнесе за плажа Болата

До месец се чака да се произнесе комисията, назначена от екоминистерството да реши дали плажът " Болата " да бъде изключен от територията на резерват " Калиакра ". Това е идната стъпка от законоватата процедура откакто през днешния ден се организира и публичното разискване на проблема във Варна, проведено от Министерството на околната среда и водите.

Става дума за предложение на община Каварна и по-конкретно на кмета Нина Ставрева да извади от резервата един от най-живописните плажове на Черноморието и прилежащата му инфраструктура. Започната е процедурата по Закона за предпазените територии за понижаване на площта на резерват " Калиакра ", в землищата на селата Българево и Свети Никола, която визира и " Болата ", пътя към него, територията сред пътя и плажа, както и брегоукрепителните уреди – насипи и буни и паркинг, се видя в план на заповед, готова от министър Нено Димов .

Паралелно с процедурата за понижаване площта на резервата Министерството на околната среда и водите ще предприеме и процедура за увеличение на площта на Защитена околност Степите (бившата буферна зона на резерват " Калиакра " ) със същите парцели.

Като съображение за смяната е посочена неналичието в посочените парцели на растителни и скотски типове и естествени местообитания - предмет на запазване в резерват " Калиакра ", включително: местообитание на тюлен духовник, крайбрежни морски екосистеми, присъща степна растителност и скотски свят и гнездови ниши на редки и изчезващи типове птици.

Кметът на Каварна Нина Ставрева стимулира пред " Дневник " решението с това, че би трябвало да се постави завършек на нерегламентираното плажуване, преследвано през годините, както и на замърсяването поради безстопанствеността досега. Тя твърди, че там бетон няма да бъде изливан, само че смяната е нужна, тъй като ще помогне на локалните хора да поддържат главния си занаят, обвързван със селския туризъм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР