До края на юнижелаещите здравноосигурени лица могат да направят промяна

...
До края на юнижелаещите здравноосигурени лица могат да направят промяна
Коментари Харесай

До края на юни може да смените личния си лекар

До края на юнижелаещите здравноосигурени лица могат да създадат смяна в избора си на персонален доктор. В моментана територията на региона работят по контракт с РЗОК 56 самостоятелни и 2 групови практики на общопрактикуващи лекари. Адресите и телефоните на практиките могат да се видят на формалния портал на НЗОК – в рубриката „ Е-услуги на НЗОК “ – „ Търсене на договорни сътрудници и действия “. Гражданите, които не употребяват Интернет, само че имат потребност от информация, могат да я получат в РЗОК Габрово и общинските офиси на институцията. Следващият вероятен интервал за нов избор ще бъде през декември. През останалото време, промяна на общопрактикуващият доктор може да се прави при преустановяване на контракта на практиката или при смяна на местоживеенето.

Смяната се реализира посредством попълване и сключване на регистрационна форма за непрекъснат избор, която се подава при новоизбрания доктор. Регистрационните форми са налични за разпечатване от уеб страницата на НЗОК. Не е належащо хората да уведомяват досегашния си доктор за промяната – това става служебно.

Осигурените лица стават пациенти на новия доктор и получават от него нужната им здравна помощ неотложно – от датата, на която е изработен избора. При подаването на регистрационната форма на лекаря се показва и здравноосигурителната брошура, с цел да впише той данните си в нея. Ако обезпечения не има брошура това не е спънка да се реализира избора на доктор.

Гражданите, които обитават в друго обитаемо място краткотрайно /пр. единствено за летните месеци/ вместо да сменят лекаря си, могат да създадат краткотраен избор за интервал от един до пет месеца. Това става посредством специфична регистрационна форма, в която се вписва от коя до коя дата да бъде годен този избор. При сбъднат краткотраен избор здравноосигурените лица се употребяват с всичките си права по реда на Закона за здравното обезпечаване и Националния рамков контракт. След приключване на посочения период се възвръщат автоматизирано в пациентската листа на лекаря, при който са записани за непрекъснато.

Изборът може да се реализира и онлайн, през Персонализираната осведомителна система на НЗОК, като за задачата е нужен електронен автограф.

Когато здравноосигурените жители обитават в друго обитаемо място до 1 месец могат да посетят общопрактикуващ доктор, работещ със Здравната каса, без да са променяли избора си и НЗОК заплаща за този случаен обзор. Необходимо е единствено да носят и показват здравноосигурителната си брошура.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР