До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и

...
До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и
Коментари Харесай

2 млн. ваксинирани до края на юни очаква Балтов

До края на юни, при положително стичане на събитията и обикновено зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. имунизирани с 2 дози. Прогнозата направи пред Нова телевизия шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов. По думите му тогава ще можем да живеем и малко по-спокойно.

 „ От имунизиране се нуждаят към 4 милиона. От тях 50% да се имунизират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде основан групов имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко допустимо това да се случи ”, разяснява  проф. Балтов. По думите му през днешния ден ще бъдат изчерпани наличните в страната при персонални лекари и центрове за имунизирани дози ваксини на АстраЗенека, които са към 10 хиляди дози.

 „ Цялото количество ще бъде сложено, тъй като диапазонът сред първа и втора доза е 70 дни ”, изясни проф. Балтов. Втора доза се пазела за към 20 000 имунизирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още към 50 000 дози за районните и секционните изборни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, в случай че не бъдат употребявани.

Проф. Балтов изясни, че в случай че в в събота дойдат 52 хиляди дози ваксини на АстраЗенека, още веднъж ще бъдат отворени „ зелените коридори ”. Според Балтов коридорите би трябвало да останат дълго време отворени, заради  това, че в страната има към 500 000 здравно неосигурени, които нямат персонални лекари, с цел да ги имунизират.

Проф. Балтов изясни, че леглата в лечебните заведения гладко се пълнят. Около 50% са заетите кревати за приблизително тежки случаи на ковид, към 55% са заетите интензивни кревати. „ В „ Пирогов ” сега има към 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни кревати ”, разясни шефът на най-големия незабавен център у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР