До края на юли учени от Института по биоразнообразие и

...
До края на юли учени от Института по биоразнообразие и
Коментари Харесай

Държавата ще копае дупки за лалугери заради строежа на язовир

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките ще реалокират колония лалугери, с цел да не бъде наранена от градежа на построявания язовир " Луда Яна " край Панагюрище, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството. Настоящето местообитание на животните попада в рамките на строителната площадка на новия воден обект и това постанова крайните ограничения.

В момента колонията се намира на място, което след плануваното за 2019 година довеждане докрай на язовира ще се намира под вода. Преместването им от една локация на друга е измежду най-често прилаганите действия, осъществявани за запазване на европейския лалугер през последните 25 година, акцентират от министерството.

" Преместването на колонията в уместно местообитание в границите на предпазена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще обезпечи оцеляването на застрашените човеци в дълготраен проект ", написа в известието на ведомството.

Експерти ще би трябвало да изкопаят към 60 дупки с дълбочина 80 см и надолнище почти 45 градуса, които да служат за краткотрайни укрития на преместените животни в началния интервал на акомодация към новото местообитание. За задачата обаче ще би трябвало да бъдат уловени оптимален брой от лалугерите.

Освен това е планувано в допълнение поддържане на животните със семена, моркови и плодове, което ще увеличи възможностите за сполучливото им пригаждане и оцеляване на новото място. Това ще накара лалугерите да се задържат в региона на стартирането им, защото непознатата конюнктура може в началото да предизвика бягство надалеч от предоставените им убежища.

Предвижда се в новите местообитания да бъдат сложени краткотрайни заграждения, с цел да може лалугерите да бъдат предпазени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР