До края на януари градове с над 50 хил. жители

...
До края на януари градове с над 50 хил. жители
Коментари Харесай

Могат ли българските градове да станат "умни" и "зелени"

До края на януари градове с над 50 хиляди поданици могат да аплайват в състезанието на Европейската комисия за " умни и зелени " градове на Европа. Идеята е общините да заявят своя интерес да станат неутрални във връзка с климата и да показват информация за настоящото си състояние и бъдещите проекти в тази посока до 2030 година

Ще бъдат подписани контракти със 100 утвърдени града, които не са правно обвързващи, само че ще съставляват явен политически ангажимент към Европейски Съюз, националните и районните управляващи и жителите. Платформата ще даде нужната техническа, регулаторна и финансова помощ на градовете. Допълнително, единствено през интервала 2022-23 година Horizon Europe ще влага към 350 милиона евро в научноизследователски и иновационни действия в определените градове (например в подвижността, силата, градското планиране). Повече информация може да откриете.
Къде е България?
Интерес към този конкурс от български общини, става известно, не липсва. Конкретни планове към този момент са декларирали от Стара Загора, Габрово, София и Ванра.

" Кандидатстването е акуратен и дълъг развой, само че сме в напреднала фаза ", споделя Росица Райкова, шеф на отдел " Инвестиции " в Община Стара Загора. " Основните усложнения, с които прекомерно евентуално ще се срещнат и други български градове, показали разпоредителност, са свързани точно със събирането на изисканата информация - една част, като данни и методика, не се събира на местно/регионално/национално равнище или пък данните не се дават тъкмо в този тип. ", добавя Румяна Грозева, изпълнителен шеф Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора. Опитът на общината включва извоювани влиятелни зелени и цифрови оценки, като част от " EU Green Accord " и " Living in EU " (за цифрова трансформация) и ще кандидатства в направленията " Транспорт " и " Управление на боклуци ", в които има максимален прогрес (включително посредством ).
Реклама
" В нашата кандидатура виждаме естественото продължение на политиките водени по посока запазване на околната среда и надграждане на уговорките поети с оценката " Европейски зелен лист " 2021. ", споделя Таня Христова, кмет на Община Габрово. " Тъй като дейностите против изменението на климата от ден на ден изискват внедряване на " умни " и новаторски решения, в кандидатурата на Габрово ще подчертаем най-важните планове и начинания, а те са свързани с вложенията в екологичен градски превоз, развиването на интегрирана система за ръководство на отпадъците, пилотния план за " мъдро " разделно събиране на отпадъците, депозитната система за назад приемане на отпадъчни материали, предстоящият развой по узаконяване към Zero Waste Europe. Ще включим и идните ни планове за вложения във фотоволтаични и термални съоръжения в обществени здания, стремежът към ниско емисионна индустриална зона и развиването на цифровите модели. ", споделя още тя.

Столична община също ще бъде измежду главните кандидати: " София стана един от първите градове с таксономичен разбор, който поставя основите на дълготрайна резистентност по линията на трансформацията на градовете във въглеродно неутрални. Фокусираме върху няколко посоки. Първият е енергийната успеваемост, където залагаме дълготрайната рамка всички публични здания да генерират екологична сила от фотоволтаици и/или водородни кафези, с което да фрапантно ще бъдат понижени нездравословните излъчвания. Вече имаме осъществени такива пилотни планове, които бързо могат да бъдат приложени в мащаб при обезпечено финансиране. Втората линия е дигитализацията. Предвиждаме основаването на Столичен център за огромни данни. Той ще ни разреши в действително време да събираме и обработваме данни от целия град - трафик, въздух, човекопоток, паркоместа, градския превоз и доста други. Благодарение на него ще съумяваме доста бързо и дейно да събираме и обработваме данни, които да създават високоефективни политики. ", споделят още от Столична община.

От своя страна, община Варна възнамерява присъединяване си и бъдещите си проекти за изследване и основаване на бързи фериботни връзки сред пристанище Варна и кв. Аспарухово, както и до други по-малки места по периферията на Варненското езеро. Още, поощряване и стимулиране построяването на зелени покриви (или стени) върху частни здания посредством преправяне на планувани за утвърждение планове за ново строителство или за възобновяване на съществуващи здания, което е част от европейските климатични цели и други

При диалозите на екипа на в. Капитал с общините Русе, Бургас и Пловдив, те обявиха интерес за присъединяване, само че към момента обмислят кандидатурите си.
Реклама Що е то " интелигентен град " и какъв брой " зелен " е той?
В Европейския съюз близо три четвърти от популацията живее в градски региони, като се чака този дял да нарасне до малко над 80% през 2050 година Концентрацията на хора и активността в градовете постоянно предизвиква високи равнища на замърсяване и отрицателни въздействия върху въздуха, водата и отпадъците. Към момента градовете използват към 80% от сила в Европа. В същото време те дават центрове, в които хората, бизнеса и ресурсите могат да се обединят за новаторска активност, специализация и повишение конкурентоспособността на районите.

" Умният град " е място, в което обичайните мрежи и услуги стават по-ефективни посредством потреблението на цифрови решения в интерес на жителите и бизнеса, дефинира Европейската комисия. Всъщност, " умният град " цели още ефикасно потребление на ресурсите и по-малко отрицателен резултат върху околната среда. Това значи по-интелигентни градски транспортни мрежи, усъвършенствано водоснабдяване и уреди за изхвърляне на боклуци, по-ефективни способи за осветяване и отопление на постройките. Не на последно място, " умният град " се свързва с по-отзивчива градска администрация, по-безопасни публични пространства и посрещане на потребностите на застаряващото население.
Как е в БарселонаЕдин от най-успешните образци освен в Европа, само че и в света за " интелигентен " и " зелен " град е Барселона. Градът е пионер в енергийната ефективност- 50% от мощността на осветлението се ръководи отдалечено. Разполага с интелигентни LED улични лампи, спестяващи 30% от силата. Допълнително, цифровата сензорна система и приложението ApparkB оказват помощ на водачите да намират бързо наличните места за паркиране, с което понижават тапите и излъчванията. Bicing, дава обновена информация за местоположението на публичните станции за колела и наличността им и е част от многото налични общински приложения. Барселона разполага и с една от най-големите безвъзмездни свободни WiFi мрежи в Европа. В града работи и умна технология за възстановяване на скоростта и успеваемостта на " ортогоналната автобусна мрежа ", а също по този начин има и цифрови автобусни навеси.В същото време, различен отличен образец в Европа е Ротердам. В допълнение към отбраната от морски и речни наводнения (въз основа на гъвкава преграда от стихии, Maeslantkering, непрекъснати пясъчни дюни по крайбрежието и насипи около реките), Ротердам подхваща стъпки за справяне с заканите от мощни превалявания. Има построени водохранилища (включително едно с съдържимост 10 000 м3), работи по синьо-зелени коридори (водни течения и езера). В квартал ZOHO градът опитва с нови способи за резистентност на климата на градска зона.Изчислено е, че годишно в района на Ротердам към 3 600 работни места се отварят в строителната промишленост, консултантските офиси и ИКТ, които са директно свързани с адаптирането към изменението на климата. Други " положителни образци " са Копенхаген поради съществуването на бизнес клъстери, свързани с възобновими енергийни източници, и огромните вложения в НИРД, които ще разрешат на града да бъде въглеродно безпристрастен до 2025 година Стокхолм е най-устойчивият град в Европейския съюз посредством Системите за градско отопление, подвижността, която не зависи от потреблението на персонални коли и други Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР