До края на века да победим всички болести: тази цел

...
До края на века да победим всички болести: тази цел
Коментари Харесай

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания


До края на века да победим всички заболявания: тази цел преследват Марк Зукърбърг и брачната половинка му, която е лекарка с тапия от Харвард. Двамата влагат милиарди в начинанието си, само че по какъв начин тъкмо считат да реализират задачата си?

Марк Зукърбърг и Присила Чан; архивна фотография

Да надвие всички заболявания до края на века - това амбициозно заричане даде още през 2015 година, когато дружно със брачната половинка си Присила Чан разгласи основаването на самодейността " Чан Зукърбърг " (CZI) в чест на новородената им щерка. По това време мнозина сметнаха този анонс за демонстрация на грандомания или просто за някаква нова прищявка на младия милиардер.

Марк Зукърбърг и брачната половинка му Присила Чан през 2015 година с новородената им щерка

Но още по това време стана ясно, че CZI работи амбициозно. В писмо до щерка им двамата съпрузи поеха задължението приживе да влагат 99% от своите Facebook акции (тогавашната им стойност възлизаше на към 45 милиарда долара) в обучение и лекуване на заболявания. През 2016 година бе основана и Научната стратегия CZI.
Редакцията предлага
Милиарди за медицински проучвания

По мотив петгодишния празник на програмата Чан и Зукърбърг обясниха по какъв начин тъкмо считат да реализират задачата си. Те описаха задачата си по следния метод: става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се следят, мерят и проучват - триизмерно и в действително време.

За задачата е планувано в течение на идващите 10 до 15 години да се разработят нови проучвателен способи и технологии, като в медицинските проучвания ще бъдат вложени в допълнение 3,4 милиарда $.

За съпоставяне: през 2020 година разноските на фармацевтичните концерни за проучвания и развойна активност в целия свят са възлизали на към 200 милиарда $. В този отрасъл разноските за научни проучвания са изключително високи.

Говорителят на CZI Джеф Макгрегър изясни, че 500 милиона $ ще бъдат вложени в нов институт на Харвардския университет, който ще бъде профилиран в изследване на изкуствения разсъдък и ще бъде открит в края на 2022 година.

Други 600 до 900 милиона $ ще бъдат вложени в нов институт за биомедицински изображения, а 1 милиард $ са предопределени за Мрежата „ Биохъб “ на Чан и Зукърбърг, чиято цел е да бъдат омрежени водещите учени от разнообразни институти по света, които взаимно да търсят отговори на „ огромните научни провокации “. За самия " Биохъб " са заделени още към 1 милиард $. Там с преимущество ще се създават технологии, които да улесняват битката против разнообразни заболявания.

Новите планове на CZI напълно отчетливо носят почерка на двамата съпрузи - на влюбения в детайлите софтуерен специалист и на ангажираната детска лекарка с тапия от Харвард. Тези два свята ще бъдат обединени и ще си взаимодействат, с цел да изстрелят медицинските проучвания в цифровата епоха. Тъкмо това е сплотяващото във всички инициативи на Чан и Зукърбърг.

По образеца на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестирането на милиарди от цифровите технологии в името на човешкото развиване не е нещо ново. да вземем за пример е вложила от основаването си през 2000 година до през днешния ден над 60 милиарда $ за благотворителни цели. Дейността на фондацията е ориентирана най-вече към разрастващите се страни, където оказва помощ в битката против заболявания като маларията, туберкулозата и полиомиелита, от които всяка година умират милиони хора. След развода си Бил и Мелинда Гейтс оповестиха, че считат и отсега нататък да си сътрудничат в границите на тази най-голяма частна фондация в света.

Бил и Мелинда Гейтс

Със своята самодейност съпрузите Чан и Зукърбърг преследват доста по-амбициозна цел - те се насочват към фундаменталните научни проучвания, а не толкоз към съответни заболявания. Особено Зукърбърг вероятно е мощно заинтригуван от това името му да се загатва в положителен подтекст, откакто.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР