До края на тази седмица - 20 март 2022 г.

...
До края на тази седмица - 20 март 2022 г.
Коментари Харесай

Последни записвания за участие в Националния конкурс на "Кантус Фирмус"

До края на тази седмица - 20 март 2022 година - продължава записването за присъединяване във второто издание на Националния конкурс за млади инструменталисти , проведен от организация „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Национален фонд „ Култура “.  

В интервала март – октомври 2022 година млади гении от цяла България ще премерят сили в конкуренция за призовите места. Събитието продължава сполучливото начало от 2021 година, като развива и надгражда концепцията на надпреварата посредством прибавяне на учебен детайл. Новото издание планува два конкурсни тура, първият от които ще се организира от 1 до 10 април посредством осъществяване на видеозаписи в разнообразни градове на страната, а вторият - посредством явяване онлайн пред журито на 30 май в столичната зала „ Vivacom Art Hall – Оборище 5 “. 

Различното тази година ще бъде третият стадий, който съставлява Академия по оркестрово свирене на струнни принадлежности с главен учител - забележителният наш цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази. В продължение на няколко дни младите инструменталисти ще вземат участие в оркестрови подготовки и ще могат да споделят богатия опит на своя наставник, който повече от 20 години е концертмайстор на един от най-елитните международни симфонични сформира - Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. 

Веско Ешкенази ще бъде и част от журито на състезанието, а другите членове са диригентът Григор Паликаров , виолончелистът Атанас Кръстев и цигуларят Людмил Ненчев - концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио от самото му основаване. 

Академията ще се организира в края на септември в София и ще приключи с концерт и гала в зала „ България “ на 1 октомври 2022 г. 

В надпреварата могат да вземат участие самостоятелни реализатори на струнни принадлежности – цигулка, виола, виолончело, контрабас и струнни камерни сформира от междинните музикални учебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и учащи се в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, Нов български университет и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив. През тази година участниците са разграничени на три възрастови групи – до 12, до 16 и до 22 години. Предвидени са по три парични награди за всяка от трите категории, както и специфични награди от „ Кантус Фирмус “ и от Classic FM радио. 

Регламентът на състезанието и повече информация можете да откриете и в обществените мрежи.

Повече за идните начинания описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " изпълнителният шеф на " Кантус Фирмус " Васил Димитров . Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР