До края на тази годината България ще излезе на международните

...
До края на тази годината България ще излезе на международните
Коментари Харесай

Сглобката загробва държавата с нов дълг

До края на тази годината България ще излезе на интернационалните пазари с нова емисия дълг. Това разгласи в изявление за Българска телеграфна агенция финансовият министър Асен Василев, който е в Маракеш на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка.
По думите му това се постанова във връзка със Закона за бюджета, само че той не посочи какви ще са параметрите на плануваните дългови излъчвания. Василев акцентира, че за тази и идната година са планувани дефицити в размер до 3 на 100.
Поредните планове на финансовия министър станаха мотив за прехвърчането на следващите искри сред участниците в държавната сглобка.
След като в събота финансовият министър Асен Василев заяви пред Българска телеграфна агенция, че до края на годината следва вземането на нов дълг, през вчерашния ден той и Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната ", бяха укорени от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че той не е осведомен за това.
Критиките си Борисов насочи в границите на предизборна обиколка в региона на Търговище като визитата му по традиция бе предавана онлайн от фейсбук профила му.
" Няколко милиарда на минус сме. Като (не)коалиция не сме осведомени, че държавното управление се готви за нови заеми, най-малко аз ", съобщи той.
Борисов изиска да знае за какво Василев не споделя кои държавни управления са отговорни за по-ниската събираемост от Данък добавена стойност.
" Обръщам се към моя съдружник Кирил Петков, тъй като съм бил подозрителен - от 3 година не сме в ръководството, не сме имали началник на Национална агенция за приходите, финансов министър. Някои са отговорни за това състояние на бюджета. Шегите и закачките кое е шлагер са хубави, в предизборна акция сме. Но за какво не показват отговорните за това? Защо сътрудниците от Демократична България не го разясняват ", попита той сътрудниците си от ръководещото болшинство ден, откакто съпредседателят на Политическа партия Петков разгласи, че ГЕРБ няма по какъв начин да ги строят пред стаята си.
В Закона за бюджета за 2023 година е записано, че в границите на годината страната може да поеме до 7.5 милиарда лева нов дълг.
Самият Василев изясни, че в оставащата част от годината " ще си осъществим това, което е по бюджет заложено във връзка с излъчванията на дълг ". Финансовият министър опроверга някогашния си сътрудник от първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков, който предвижда, че България ще може да вкара еврото едвам през 2027-2028 година
" Проектозаконът за еврото е на заключителен стадий на подготовка ", съобщи от своя страна  в блицинтервю за Българска телеграфна агенция шефът на Българската национална банка Димитър Радев в коридорите на Годишната среща на Световната банка и МВФ в мароканския град Маракеш. След апела на МВФ комерсиалните банки да заделят част от облагите си за трупане на запаси и буфери, Радев означи, че Българска народна банка е една от първите централни банки, които са осъществили сходни ограничения.
Управителят на централната ни банка сподели още, че след одобрителното мнение на Европейската централна банка (ЕЦБ) на проектозакона за Българска народна банка в този момент следва той да бъде признат от Народното събрание, което по думите му би трябвало да стане до края на годината.
" Борбата с инфлацията и фискалната непоклатимост са ограничения, които не си опонират ", уточни още Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР