До края на тази година ще бъде завършена компресорната станция

...
До края на тази година ще бъде завършена компресорната станция
Коментари Харесай

От началото на 2018 г. газовата връзка с Румъния може да заработи в пълен обем

До края на тази година ще бъде приключена компресорната станция " Подишор " на румънска територия, която ще разреши газовата връзка с България да проработи в цялостен размер. Това е съобщил румънският енергиен министър Тома-Флорин Петку на среща в София с българския си сътрудник Теменужка Петкова, се споделя в известие на пресцентъра.

Проектът за газова връзка, който стартира да се реализира след газовата рецесия при започване на 2009 година, беше открит публично на 11 ноември 2016 година. Пълният му потенциал е 1.5 милиарда куб. м, само че поради неналичието на компресорна станция от румънска страна България може да получава от Румъния до 4 млн. куб. м дневно при положение на рецесия. Това е първата междусистемна газова връзка, която България съумява да реализира със съседите си.

На днешната среща от румънска страна е проявен интерес за доставка на количества природен газ от локален рандеман в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.

Двамата министри са се разбрали българският и румънският електроенергиен оператор да подпишат съглашение за даване на взаимна спешна помощ за застраховане на енергийните им системи. България и Румъния ще заемат обща позиция и в договарянията с Европейската комисия за огромните горивни съоръжения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР