Цената на пшеницата тръгна надолу, хлябът е без промяна, ето

...
Цената на пшеницата тръгна надолу, хлябът е без промяна, ето
Коментари Харесай

Цената на пшеницата тръгна надолу, хлябът е без промяна, ето защо…


Цената на пшеницата потегли надолу, хлябът е без смяна, ето защо… През месец май предходната година цената на пшеницата за звук е била 413 лева, а през май 2024 година е 377 лева за звук.
Пшеницата поевтиня с над 30 на 100 за година,
само че все пак цената на хляба в магазините остава съвсем без смяна, демонстрират данни на Националния статистически институт. На този декор трендовете са за задържане на ниски цени на зърнените култури. Това съобщи NOVA.
Цената спада поради стопански процеси,
а не поради статистически данни. През месец май предходната година цената на пшеницата за звук е била 413 лева, а през май 2024 година е 377 лева за звук. Средната цена на белия самун е 2.44 лева./кг.
Хлябът наложително участва в
листата за покупки на Дора от Добрич. В житницата на България, където цената му е по-ниска от междинното за страната, кг бял самун е 1.60 лева Дори при по-ниската цена там обаче Дора вижда повишаване.
По думите на зърнопроизводители
тази за 1 година цената на кг пшеница е спаднала от 60 ст. на 40, което съставлява поевтиняването, посочено от Национален статистически институт. Вече се правели и предварителни покупко-продажби за даже по-ниски цени.

„ Имаше така наречен фючърсни покупко-продажби през март и април, които са под 40 ст., само че цената не би трябвало да бъде такава “, споделя Станимир Станчев.
Според браншовия съюз на хлебарите
и сладкарите преди събирането и продаването на новата годишна продукция няма по какъв начин да се чакат промени в цените на хляба. Засега той се създава от пшеница, купена на старите, по-високи цени.

„ Това се прави при започване на всеки сезон след беритба. Когато са правени покупко-продажбите, с които сега работят мелниците, цената на пшеницата са били други “, сподели Мариана Кукушева, ръководител на
Националния браншов съюз на хлебари и сладкари.
По данни на Комисията по стокови тържища и борси за една година изкупната цена на пшеницата е спаднала с към 40 лв. за звук и евентуално ще остане на тези равнища. Но ръководителят ѝ показва, че освен цената на пшеницата дефинира тази на хляба.
„ Хлябът не е единствено зърно и пшеница.
Има енергийни разноски, разноски за заплати. Има други открити салда от пазара, в случай че няма катаклизми на енергийния пазар. Цената за труд и за сила са много повече в крайната себестойност, в сравнение с суровината “, сподели ръководителят на Комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.
Точно по този начин счита и Дора от Добрич.
Тя уточни, че от 1 юли скача тока, а това може да докара до нарастване на цената на хляба.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР