До края на годината цените на жилищата в България ще

...
До края на годината цените на жилищата в България ще
Коментари Харесай

Брокери изненадаха пазара с прогноза за цените на жилищата

До края на годината цените на жилищата в България ще понижат темпа на напредък с към 2-3%, само че вероятността да записваме спадове е незначителна поради незадоволителното предложение, изключително в София. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Националното съдружие Недвижими парцели (НСНИ) Добромир Ганев.

Решаващо значение за пазара на недвижими парцели през идващите месеци и началото на 2023 година ще има методът, по който служебното и идващото постоянно държавно управление ще се оправят с енергийната и газовата рецесии.

"Ако те се оправят, рискът от разтърсвания на този пазар не е огромен, тъй като упованията са за опазване като цяло на размерите на покупко-продажбите на равнищата им от второто тримесечие на годината, тук-там с незначителни спадове от 1 до 3 % до края на годината ", разяснява Ганев. Това обаче съгласно специалиста е пренебрежимо малко по отношение на регистрираните позитивни трендове през последните няколко години.

Има упования наклонността от второто тримесечие на годината за спад в броя на покупко-продажбите да се отрази под формата на спад на растежа на цените, само че свиването на размерите на покупко-продажбите през първото шестмесечие на 2022 година към момента не е навсякъде в страната.

"Спадове има единствено в две или три обитаеми места и те са минимални, от 2 – 3 % ", сподели Ганев и добави, че става дума за Враца (спад от 1 на сто), Плевен (спад от 2 на сто) и Стара Загора (спад от 1 на сто). Във Варна се регистрира растеж в броя на покупко-продажбите с 20 % за първата половина на годината по отношение на същия интервал на миналата, която беше най-силната за последните 12 години. В София растежът, въпреки и по-малък, към момента е 4 %, а за страната като цяло растежът е 7 на 100 за първата половина на 2022 година, сподели специалистът.

Това, което главно се чака да повлияе на пазара на недвижими парцели, е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с лихвите и ограниченията за понижаване на инфлацията, като към този момент има наклонност за леко повишаване на лихвите на комерсиалните банки в страната, добави Ганев. Според него този фактор ще повлияе върху интензивността на потребителите на ипотечни заеми. Политическите рецесия в България нормално са причина за ускорение на решенията за осъществяване на договорка на имотния пазар, демонстрират наблюденията на специалиста.

Превес в решенията на купувачите на жилища у нас ще имат макроикономическите индикатори и отражението през зимата на енергийната и газовата рецесия върху тях.

Повишаването на лихвите по влоговете към момента не е причина участниците в пазара на недвижими парцели да пренасочат спестяванията си към банките. Подобна е и картината при лихвите по ипотечното кредитиране, като удостоверение за това са регистрираните като цяло растежи на отпуснатите заеми, макар известното понижаване по обособени градове. Същевременно специалистът уточни, че няма упования за внезапно повишаване на лихвите нито по влоговете, нито по ипотечните заеми. В това отношение политиката на ЕЦБ е да не прибързва с внезапно увеличение на главната рента, с цел да не повлияе това отрицателно на стопанските системи на европейските страни, разяснява Добромир Ганев.

По-голямата заплаха за пазара на недвижими парцели у нас би се породила, в случай че растежът на цените на жилищата стартира да надвишава растежа на приходите на българите, което към момента не е реалност. Ако това обаче се случи и то за нескончаем интервал, има възможност нашият пазар да стане недосегаем за огромна част от българите, както това към този момент се случва в някои европейски пазари, сподели Ганев и даде образец с Виена, Амстердам, Лондон, Париж и други. За първото тримесечие на годината цените на жилищата у нас са нарастнали с към 8 – 9 на 100 по данни на националната статистика, което към момента не изпреварва растежа на приходите у нас.

Същевременно Ганев посочи, че купувачите на пазара на парцели в България през първата половина на година са били 112 000, а на годишна база те са към 250 000, което е единствено към 5 на 100 от трудоспособното население в България. В този смисъл свиването на покупателната дарба на популацията поради растежа на инфлацията надали ще окаже значително въздействие върху пазара на жилища в страната, означи той.

Запазва се наклонността от последните две години да се строят по-големи жилища поради трайния интерес на купувачите поради пандемията и нуждата от прекосяване на отдалечена работа и образование на децата. Така разяснява специалистът данните на Национален статистически институт, съгласно които за оценения интервал най-голям е бил делът на новопостроените жилища с три стаи (35,4 на сто), следван от този на жилища с две стаи (34,9 на сто).

Желанието на българите да живеят по-нашироко и да имат втори дом, който все по-често се употребява и за офис, е обяснението на специалиста за регистрирания от Национален статистически институт максимален дял през юни на въведени в употреба новопостроени къщи (78,2 на сто) и за растежа в броя на новопостроените къщи и вили през второто тримесечие по отношение на същия интервал на 2021 година

Най-много жилищни здания са въведени в употреба в областите София (столица) - 165 здания с 1026 жилища, Пловдив - 163 здания с 533 жилища, и Бургас - 138 здания с 472 жилища в тях, регистрира статистиката за оценения интервал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР