До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с

...
До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с
Коментари Харесай

Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици

До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с които ще ускори контрола при преместването на възпитаници след IV и VII клас в елитните гимназии, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Причина за това станаха недоволства на родители, че в гимназиите влизат възпитаници с невисок бал за сметка на деца с по-добри резултати. Вече специфична комисия ще взема решение кой и при какви условия да бъде изместен, а освен Регионалното ръководство на образованието.

Преди към два месеца родители стачкуваха против несправедливото съгласно тях пренасяне на петокласници от учебно заведение в Пазарджик в елитната математическа гимназия в Пловдив като балът на децата е бил доста по-нисък от нужния за гимназията.
Вратички в разпоредба разрешават в елитни гимназии, в които се влиза след тежки изпити и надпревари след IV клас, да бъдат премествани деца с ниски резул...

Междувременно министерството изнесе данни и за гимназиите след VII клас в столицата. Оказа се, че да вземем за пример във II Английска езикова гимназия след началото на образователната година са трансферирани 24 възпитаници, в I Английска езикова гимназия - 22, в 91 Немска езикова гимназия - 15.

Между разногласията, всички възпитаници ли са били преместени правомерно или има " парашутисти ", министърът на образованието реши да затегне контрола и да промени Наредба 10 за организация на дейностите в учебно заведение. Създаде и работна група, която към този момент има оферти.

Причините за преместванията ще се редуцират- те ще се позволяват за деца с умряли и заболели родители, от многодетни фамилии, идващи от чужбина, деца със болести. Заради последната категория в Комисията ще са включени и специалисти от Министерството на здравеопазването. Всичко ще се потвърждава с документи. Въпреки че ще има нови ограничения, Ваня Кастрева не е съгласна с изказванията, че до момента доста от преместванията са ставали „ с връзки “.
И още един щрих - преместването на възпитаници към този момент ще става наложително със започването на новата образователна година, с цел да не се бърка със самия банкет, който завършва през лятото. При приема също от време на време има възпитаници допълнително, само че те са най-много деца с идентичен бал или близнаци.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР