До конфликт между НАТО и Русия е малко вероятно да

...
До конфликт между НАТО и Русия е малко вероятно да
Коментари Харесай

Армията ни под лупа. Имаме ли сили при по-голям конфликт?

До спор сред НАТО и Русия е малко евентуално да се стигне, съобщи пред Нова телевизия заместник-председателят на Комисията по защита в Народно събрание и народен представител от „ Продължаваме Промяната ” Благовест Белев. Той стимулира тезата си с възпиращия резултат от двете страни, който дефинира като „ прекомерно сериозен ”.

Белев направи коментар за това дали страната ни е предпазена при възможна внезапна ескалация на спора. Той се базира на отговор, който получил от предходния министър на защитата Стефан Янев. „ Рязка смяна на ситуацията не може да има ”, сподели депутатът.

„ Българската войска е в положение да пази територията и популацията на страната. Това го декларирам най-отговорно. Подчертавам - Българската войска е високопрофесионална и е в положение да извърши своите отговорности. Хората са с висок дух и ще създадат всичко допустимо да защитят страната, както украинците ”, счита Белев.

Като член на НАТО България би трябвало да поддържа избран брой качества. Най-подготвената войска в Алианса има близо 190 качества. Нашата войска би трябвало да поддържа минимално количество и те са към 38, изясни Благовест Белев.

„ Искам да подчертая, че всички качества, които касаят духа на Българската войска и качествата на българските офицери и бойци, са на доста високо равнище и са безусловно изпълнени. Ако страната ни не е в положение да поддържа избран вид качества, политическото и военното управление на Алианса взима решение за попълване на тези качества с техника от страни от НАТО. Ако се постанова, също и с войски ”, посочи той.

Според Белев военното и политическото управление на НАТО наблюдават доста от близко военните дейности и реагира съответно по отношение на развиването им. „ Движението на сили и средства от едната страна, следват съответната реакция от другата ”, акцентира той и даде за образец балтийските републики, които се насищат с съвременна техника, която на този стадий има възпиращ резултат.

„ Много се надявам процесът на военните дейности да затихне и да се премине към договаряния. Такива индикации към този момент има и то не от през вчерашния ден. Виждаме, че и Турция се включи като медиатор и околните страни на спора се пробват да намерят метод за медиация и спокойно решение на спора. Надявам се това да бъде изходът ”, посочи представителят на „ Продължаваме Промяната ”.

На въпрос дали министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който се чака да дойде у нас в края на седмицата, може да изиска наши самолети да бъдат предоставени на Украйна, съобщи: „ Не имам вяра ”.

Белев уточни, че няма терзание за това дали някой не е филтрирал, подценил или скрил информация за нашествието на Русия в Украйна, каквито подозрения изрази Атанас Атанасов. „ Правихме чувания и нямаме никакво съображение да се съмняваме в подготвеността на нашите служби ”, безапелационен е зам.-председателят на Комисията по защита.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР