До избора на нов шеф на ЦИК изборната комисия ще

...
До избора на нов шеф на ЦИК изборната комисия ще
Коментари Харесай

Въртележки в ЦИК до новия началник

До избора на нов началник на ЦИК изборната комисия ще се ръководи на ротация всред тримата заместници. Това са решили членовете на ЦИК на едно от последните си съвещания, откакто на 3 септември Народното събрание гласоподава оставката на Стефка Стоева като ръководител на комисията.

Официално тя напусна поста по персонални аргументи, само че при излагането на претекстовете пред сътрудниците й, стана ясно, че това е поради

неуредиците към машинното гласуване и опита да се трансферира цялата отговорност върху ЦИК. Така някой от тримата заместници трябваше да извършва функционалностите на представляващ комисията.

Но се оказа, че очевидно няма искащи да поемат тази отговорност. Самата Стоева бе показала преди гласуването на оставката й, това да бъде Таня Йосифова, която е от квотата на НФСБ в комисията. Тя обаче сега е в планувана лятна отпуска. Така съвещанието на 4 септември бе пред неуспех, защото се оказа, че няма кой да го води.

По предложение обаче на един от членовете на ЦИК комисията ще се управлява на ротационен принцип от тримата заместници - Кристина Цанкова-Стефанова, която е от квотата на ГЕРБ, Таня Йосифова от патриотичната квота, и Силва Дюкенджиева от тази на Българска социалистическа партия. Всеки от тях ще управлява ЦИК по към 10 дни.

Първа ще е Кристина Стефанова, която ще е отпред на комисията до 13 -ти септември, по-късно на нейно място ще застане Йосифова до 25-ти септември, а до 5 октомври – Дюкенджиева. Ротацията ще се резервира до момента в който Народно събрание започва процедура и избере нов началник отпред на ЦИК.

новият началник на ЦИК ще бъде определен само няколко дни преди частичните избори

на 27 септември, където в 24 кметства би трябвало да избират нов кмет. Става дума за дребни обитаеми места, като общата численост на гласоподавателите 38 175 души. Това всъщност ще бъде първи избор у нас в изискванията на коронакриза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР