До 5000 страници задължителна литература трябва да изчетат по-големите ученици

...
До 5000 страници задължителна литература трябва да изчетат по-големите ученици
Коментари Харесай

До 5000 страници задължителна литература за учениците през лятото

До 5000 страници наложителна литература би трябвало да изчетат по-големите възпитаници през лятната почивка. Това демонстрира инспекция на „ Телеграф “.

, „ Хамлет “, „ Илиада “ са измежду книгите, над които ще залягат бъдещите осмокласници незабавно след дребните матури. Списъкът за тях е от над 4000 страници. В него влизат също „ Дон Кихот “ на Сервантес и „ Декамерон “ на Бокачо, Черноризец Храбър „ За буквите “, „ Антигона “ - Софокъл. Списъкът е цялостен с книги, чийто размер е над 200 страници. Библията е 1800-2000 страници, според от шрифта, който употребява издателството. Цялата история на Дон Кихот е разказана в 300 страници. 
 Десетте най-четени книги - какво четоха българите през 2020 Десетте най-четени книги - какво четоха българите през 2020
С времето четенето става все по-предпочитана алтернатива на българите за разформироване в свободното време. 2020 година несъмнено беше странн...

По-малките възпитаници, приключили първи клас, също имат стабилен лист. Литературата за тях, която е от към 800-1000 страници, обаче е целесъобразна. „ Приказки по телефона “ на Джани Родари “ и „ Пипи Дългото чорапче “ на Астрид Линдгрен са на второ и седмо място в листата със наложителните за първолаците творби през лятната почивка. Първа в листата е книжката „ Приказки “ на Ран Босилек, а на пето място е „ Небивалици “ на Доналд Бисет. “Български национални приказки “ на Ангел Каралийчев и „ Ние, врабчетата “ на Йордан Радичков е добре да прочетат малчуганите. През лятото те могат да се забавляват също и с „ Пипи Дългото чорапче “ и „ Хитър Петър “. А Родари, Бисет и Линдгрен са единствените непознати създатели, чиито творби са намерили място в описите. Патриархът на българската литература Иван Вазов се „ появява “ във ваканционното лято на третокласниците и то с разказчето си „ Апостолът в приключение “, отново за тази възрастова група е посочен „ Ян Бибиян “ на Елин Пелин, паралелно с „ Меко казано “ на Валери Петров.

Вазовата класика се появява още веднъж при бъдещите седмокласници, които през горещите летни дни наложително би трябвало да прочетат неговите „ Немили-недраги “, „ Една българка “, „ Опълченците на Шипка “ и „ Българският език “, след което могат да „ отпочинат “ с „ До Чикаго и обратно ” и „ Бай Ганьо “ на Алеко Константинов. В този лист са още „ Неразделни “ на Пенчо П. Славейков, „ Заточеници “ на Яворов и „ По жицата “ на Йордан Йовков. Произведения на Йовков са планувани и за бъдещите зрелостници. Те са задължени да прочетат в последното си учебно лято „ Йохан “ и „ Въглекопач “ на Смирненски, „ Септември “ на Гео Милев и по половин дузина стихотворения на Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Петя Дубарова, Христо Фотев и Димчо Дебелянов.

„ Под игото “ е в листата за четене на бъдещите шестокласници. Романът всеобщо не се чете, споделят учители. Първо, поради архаичните думи и второ, самата подготовка на Априлското въстание е много далечно събитие за децата, а и в часовете по история самото Априлско въстание е наранено незадълбочено. В романа има доста остарели думи, че даже някои родители не могат да ги обяснят на децата. За актуалните възпитаници действието би трябвало да се развива бързо, а в „ Под игото “ не е по този начин. Именно заради липса на деяние лирика не се чете през лятото, написа още Телеграф.

Български създатели ще се срещат с учениците по Националната стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ". В нея ще се включат Мая Бочева и Слави Стоев, с писателите Никола Бенин, Иван Костадинов, Петя Кукудева, Радостина Николова, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Никола Райков, Милен Хальов и други Планирани са 969 събития в учебни и 492 в публични библиотеки, оповестиха от МОН. За учениците до IV клас са планувани драматизации и основаване на приказки, на книжки с илюстрации по приказки и други 96 учебни заведения ще получат средства за библиотеки и кътове за четене. Близо 7000 възпитаници и 451 учители ще получат читателски карти за публични библиотеки. Целта е да се насърчи четенето и да се увеличи грамотността.
 Кой книжовен воин си съгласно зодията Кой книжовен воин си съгласно зодията
В литературата са основани голямо многообразие от характери, които отразяват най-скритите кътчета от човешката душа. Ето на кой воин...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР