До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат

...
До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат
Коментари Харесай

Нови правила за пластмасовите опаковки след 3 юли

До 3 юли т.г. в българското законодателство би трябвало да бъдат въведени условията на директивата на Европейски Съюз за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда (директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г.).

Във връзка с това, в БСК се организира работна среща с присъединяване на представители на Министерство на околната среда и водите, и заинтригувани браншови организации и предприятия.

С директивата се вкарват условия към пластмасовите артикули за еднократна приложимост, продуктите, направени от оксо-разградима пластмаса, и риболовните уреди.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
За отбрана на естествената среда от юли тази година в Европейски Съюз ще бъд...

В хода на полемиката стана ясно, че въвеждането на Директивата в националното законодателство главно ще бъде осъществено с нова Наредба. Документът е в развой на координиране в Министерство на околната среда и водите, след което следва координиране за сходство на текстовете на Наредбата с тези на Директивата, а по-късно - публично разискване за 30 дни преди внасяне за приемане от Министерския съвет.

В сходство с политиката на Европейски Съюз в региона на отпадъците, от държавите-членки на Европейски Съюз се чака амбициозно и стабилно количествено понижение в потреблението на тези артикули до 2026 година

Първата стъпка би трябвало да бъде въвеждане на възбрана за стартирането на пазара на чинии, принадлежности за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за питиета, съдове за храни, съдове и чаши за питиета от експандиран полистирен, включително техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички артикули от оксо-разградима пластмаса.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Словакия не разрешава пластмасовите произведения за еднократна приложимост от 2021 година, присъединявайки се към б...

Забраната ще влезе в действие у нас с приемането на Наредбата, транспонираща Директивата. Това значи, че след датата на Наредбата посоченият вид произведения не следва да бъдат продавани от производители или вносители, само че количествата, които са пуснати на пазара в България преди влизане в действие на Наредбата, т.е. намиращите се в обектите, които дават продуктите си в тях, могат да ги употребяват до тяхното привършване.

С въвеждането на новата Наредба влизат в действие и условията за маркировка на включените в обсега на Директивата: тютюневи произведения с филтри; филтри, продавани за приложимост в композиция с тютюневи изделия; чаши за напитки; мокри кърпички за персонална хигиена и битова приложимост и дамски превързочни материали. Аналогично и тези артикули, които към този момент са пуснати на пазара преди влизането в действие на Наредбата и не са обозначени с маркировка, ще могат да бъдат продавани до привършване на количествата.

В интервала, очакван по директивата, до 2026 година за съдове за храна (за консумация на място или on the go, консумация от съда, без в допълнение подготвяне - отговарящи на всички тези критерии едновременно), чаши за питиета и техните капачки/капаци от страните се изисква още:

- да бъдат подхванати ограничения за значително количествено понижаване на потреблението;

- да следят потреблението на тези артикули за еднократна приложимост и да рапортуват за постигнатия прогрес на Европейската комисия;

- да подсигуряват, че са ползват разширената отговорност на производителя;

- да осведомят потребителите и да предизвикват виновното държание на потребителите, с цел да понижат отпадъците от такива продукти;

- да осведомяват потребителите за различни артикули за многократна приложимост и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови боклуци за еднократна приложимост.

Разширената отговорност на производителите, както и до момента, Министерство на околната среда и водите планува да бъде обвързване на пускащите на пазара – производители и вносители. Срокът по директивата е до 2024 година

За съдовете за питиета до 3 литра се вкарват спомагателни условия, свързани с трайното закрепване на капачките им. Въвеждат се и нови цели за разделно събиране на бутилки до 3 л – 77% от 2026 година и 90% от 2030г., и цели за рециклирано наличие – 25% от 2026 година и 30% от 2030 година.

ОЩЕ:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР