До 2050 година населението на България ще се свие с

...
До 2050 година населението на България ще се свие с
Коментари Харесай

ООН: България ще загуби четвърт от населението си до 2050 г.

До 2050 година популацията на България ще се свие с една четвърт, предвижда отчет на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс.

Данните на Организация на обединените нации сочат, че демографката рецесия е изключително тежка в Източна и Югоизточна Европа, където се намират девет от десетте страни с най-бързо намаляващо население в света.

„ По-ниската раждаемост и високите равнища на емиграция водят до това, че популацията на страните в Югоизточна Европа става по-малко и по-застаряващо. За разлика от Западна Европа, в този регион не се употребява миграцията от други страни, която да запълва празнините. “, споделя Алана Армитаж, районен шеф за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на Организация на обединените нации за популацията.

Според отчета, сред 1995 година и 2035 година броят на хората над 65-годишна възраст в района ще се удвои, а на някои места даже ще се утрои. Имайки поради намаляващият брой на хората в работоспособна възраст, съществуват огромни терзания за бъдещето на обществените услуги, и по-специално на пенсионната система, разяснява Армитаж.

Повечето страни в Югоизточна Европа към този момент изпитват забележителен дефицит на работна ръка, което затруднява икономическия напредък и настигането на стандарта на живот в Западна Европа.

Проблемът рефлектира ниското възнаграждение, неприятното обучение и професионално образование, както и политическата неустановеност в тези страни. Всичко това кара младите хора да търсят по-добре платена работа в чужбина.

Според Армитаж наклонността мъчно може да бъде обърната при актуалните условия.

„ Един от обещаващите способи за битка против тези трендове е посредством идентифицирането на тактики, водещи до подсилване на човешкия капитал и превръщането на актуалните провокации във благоприятни условия “, споделя тя.

За да реализират това, държавните управления в Югоизточна Европа би трябвало да разработят всеобхватни политики за популацията, основани на спазването на човешките права. Те би трябвало да обезпечат по-добра грижа за децата, по-гъвкаво работно време, майчинство и бащинство, и по-равноправно шерване на тежестта в фамилията сред мъжа и дамата.

Осигуряването на по-плавното прекосяване на от образованието към работата, както и обезпечаването на достъп до положителни професионални благоприятни условия са значими стъпки, които могат да подсигуряват, че младите експерти ще получават по-високо възнаграждение и няма да емигрират, прибавя Армитаж.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР