До 2027 г. , а след 2030 г. ще можем

...
До 2027 г. , а след 2030 г. ще можем
Коментари Харесай

Скоро ще можем да ходим на море в Албания с влак

До 2027 година, а след 2030 година ще можем да вървим и на море в Албания, тъй като Паневропейският транспортен кулоар №8 ще бъде построен, споделя пред публицисти инж. Красимир Папукчийски, общоприет шеф на Директива за птиците " НКЖИ ".

По неговите думи, дейностите по транспортната връзка много са напреднали, остава да се разиска един сектор сред Северна Македония и Албания наоколо до Охридското езеро, където ЮНЕСКО не позволява строителство. Следващия месец се чака трасето да бъде изчистено, и през септември ще има нова среща на трите железопътни организации в Албания за работа по техническите спецификации на кулоар 8, споделя вестник " Монитор ".

Дължината на транспортния кулоар 8 е към 500 километра. Българската част е София – Перник, Радомир – Гюешево, където ние към този момент сме с крайна разработка на сектора Радомир – Гюешево, със период на осъществяване 2027 година Тогава би трябвало да е подготвен и секторът на Северна Македония до България. На наша територия има за създаване 101 километра. Северна Македония има реализатори от Скопие до Крива Паланка, като сега има конкурс за реализатор от Крива Паланка до Девебаир.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България и Македония са единствените европейски прилежащи държ...

Тунелът при Девебаир ще се строи взаимно от двете страни. Теренът на нашата територия е доста тежък – с 3 тунела и 20 моста, с цел да се преодолява надморска височина, която генерираше надолнище от 31 промила. Сега се гони по-малък надолнище – от 13 промила, което е според европейските условия, показва Папукчийски.

Представители на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", " Македонски железници – Инфраструктура " и " Албански железници " са взели участие в тристранна среща, на която е разисквано построяването на транспортния кулоар №8. В нея са се присъединили генералният шеф на Директива за птиците " НКЖИ " инж. Красимир Папукчийски, генералният шеф на " Македонски железници " – Хари Локвенец, и Ани Дирмиши, изпълнителен шеф на " Албански железници ". Подписано е съглашение за съдействие за основаване на общоведомствена група.

Такава група България има с Република Северна Македония, която работи по плана за тунела на Девебаир, който ще е връзката сред граничните гари. Говорим за Паневропейски кулоар, който да отговоря на европейските условия, с цел да може да се употребява от всички оператори на железопътната инфраструктура, а в България има 12 такива оператора, акцентира Папукчийски. В Република Северна Македония и в Албания също се чака да се явят частни превозвачи.

В трите страни са построени към 150 километра от железопътната връзка. Северна Македония и Албания са обезпечили заеми за плана, а България разчита на финансиране от механизма на Европейски Съюз " Свързана Европа ". За построяването на нашата част от пътя са нужни 1.2 милиарда евро. Само за сектора от Крива Паланка до Девебаир, където теренът също е доста комплициран, са нужни 500 млн. евро.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР