До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна,

...
До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна,
Коментари Харесай

Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

До 2025 година Франция ще понижи на половина количествата изхвърляна храна, предопределена за човешка консумация.

" 50% спад на загубите от така наречен " пилеене на храна " е голямо количество, само че е изцяло постижима цел в битката с казуса, по която към този момент работим интензивно. " Това изясни Пиер Галио, началник на отдел " Потребление и предварителна защита " в Агенцията за околна среда и надзор върху силата на Франция (ADEME), който показа по какъв начин френската екоагенцията подхожда към този сериозен проблем на разхищаване на храна в страна, където всеки десети французин или гладува или не се храни пълноценно. Във Франция сега се изхвърля 10 млн. тона храна годишно или 150 кг на човек годишно. Най-много се изхвърлят зеленчуци, месо и риба.

Галио показа френския опит в политиките за битка с този проблем, както и метода на страната му в ръководството на отпадъците по време на втория семинар от състезанието " Екообщина ".

Планът на Франция за битка с така наречен пилеене на храна планува понижаване на изхвърлянето на храни в семействата да е 40 на 100, а в комерсиалните вериги - 30%. Агенцията предлага подпомагане за справяне с казуса на другите наранени страни - семейства, супермаркети и огромни вериги магазини, градове и общини, като им обезпечава благоприятни условия за диагностициране на загубите от изхвърлянето на храна, както и проект за деяние. По този метод 10 дребни магазина съумяват да завоюват 75 хиляди евро, спестявайки тези загуби посредством дарения на храни, чийто период на валидност е съвсем изминал. За сходни дарения, компаниите получават данъчни облекчения.

Благодарение на групови дейности за битка с изхвърлянето на храна един град с 11 хиляди поданици съумява да понижи с 80% своите загуби и да ги вложи за доставяне със 100% биохрани в учебните заведения, както и да влага в градско земеделие, описа Пиер Галио.

Другите значими стъпки, на които натъртва френската екоагенция, са информационните акции и информирането на потребителите по какъв начин да употребяват рационално без да се презапасяват и да се постанова да изхвърлят.

Днес към 3 млн. жители в страната живеят в региони, където биоотпадъците се събират разделно, представен данни на организацията Галио. Заложената цел е до 2025 година всички общини да са въвели този тип събиране на биоотпадъците.

 Франция ще понижи на половина изхвърлянето на храна до 2025 година
© Associated Press

Според френския Национален център за самостоятелна информация за отпадъците всеки европеец генерира всяка година 550 кг. битови отпадъци. 90% от тях могат да се рециклират или третират биологично.

Клоди Клодел, отговорник планове към отдел " Отпадъци " в Европейска метрополия Лил описа по какъв начин там съумяват да оползотворят към 98% от битовите боклуци, които се генерират в района. Необработвани остават едвам 1,9 на 100 отпадъците.

Тя уточни, че годишно в Лил и метрополията се генерират към 660 000 т. боклуци, като 61 на 100 се основават в семействата. В центъра за биоотпадъци на Лил се получава към 20 000 т. компост годишно и 3,5 млн. кубически нанометра биогаз, който се продава и приходите от него са към 3 млн. евро.

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев уточни, че в страната са построени 19 съоръжения за компостиране на зелени боклуци, а компостирането е към 9% при 14 % за Европейски Съюз.

Стефан Александров, старши специалист към дирекция " Управление на отпадъците " в Министерство на околната среда и водите, изясни, че над 1,3 милиарда лева са необохидими за въвеждане на Националния проект за ръководство на отпадъците.

Заместник-кметът за околна среда на Столична община Йоана Христова сподели, че генерираният общ годишен боклук в столицата е 658 000 т., като от тях 356 000 тона постъпват в Завода за механично и биологично отнасяне. По думите й 84 % от отпадъците са оползотворени през 2017 година, което е с две на 100 повече от 2016 година Към септември 2017 г са направени 6 772 т. компост от събираните в общината зелени отпадъци
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР