До 13 ноември Рим трябва да изпрати на Европейската комисия

...
До 13 ноември Рим трябва да изпрати на Европейската комисия
Коментари Харесай

Еврогрупата също поиска Италия да промени проектозакона за бюджета си

До 13 ноември Рим би трябвало да изпрати на Европейската комисия изменен проектозакона за бюджета си

[Shutterstock] Още по тематиката
Италианските банки са в центъра на вниманието поради стрес тестванията в Европа

Европейският банков орган ще разгласява резултатите от стрес тестванията на 48 европейски банки в петък
2 ное 2018
Италия утвърди бюджета за 2019 година и чака реакцията на Брюксел
16 окт 2018
Италия отстъпи пред Брюксел за бюджета

Решението на Рим да понижи бюджетния недостиг от 2020 година нататък успокои пазарите
4 окт 2018 " Италия има още седмица, с цел да показа отначало бюджета си. " Това съобщи актуалният ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену на конференция след месечното съвещание на 19-те финансови министри на страните членки на еврозоната.

Преди две седмици Европейската комисия взе невиждано решение и отхвърли да одобри проектобюджета на Италия, цитирайки " съществени отклонения от бюджетните рекомендации ". Тогава Брюксел даде на Рим период от три седмици да изпрати поправен проектозакон за бюджета за 2019 година До крайната дата – 13 ноември, остават тъкмо седем дни, а в този момент Еврогрупата циментира позицията на Европейски Съюз към фриволните дейности на италианското популистко държавно управление.

Еврогрупата – на страната на Брюксел

По време на срещата на Еврогрупата италианският финансов министър Джовани Триа е опитал да убеди 18-те си сътрудници, че плануваните разноски на Рим ще подтикват икономическия растеж и ще понижат дълга, настояват източници на няколко интернационалните медии. Според тях обещанията на Триа не са постигнали търсения резултат и са били посрещнати с огромна доза песимизъм.

Показателно за позицията на Еврогрупата е изказването, оповестено след края на срещата. " Съгласни сме с оценката на Комисията. Очакваме Италия и Комисията да влязат в транспарантен и градивен разговор и Италия да сътрудничи на Комисията в подготовката на нов бюджетен проектозакон, отговарящ на Пакта за непоклатимост и напредък ", написа в него.

На път за срещата на Еврогрупата френският министър на финансите Бруно льо Мер съобщи, че Франция поддържа оценката на Европейска комисия, както и че Италия би трябвало да се възползва от предоставения период за корекции.

Защо се стигна дотук

Причина за създалата се обстановка е проектът на Италия да усили бюджетния недостиг до 2.4% от брутния вътрешен артикул (БВП) за идната година. Целите не надвишават лимита на Европейски Съюз от 3%, само че италианският държавен дълг – 130% от брутния вътрешен артикул (БВП) е най-големият в Еврозоната след този на Гърция, провокира недоволството на Брюксел. Предишното държавно управление в Рим се беше заело да смъкна бюджетния недостиг до 0.8% от Брутният вътрешен продукт до идната година и последователно да го трансформира в остатък в идващите две години, само че този проект не подхожда на настоящето популистко ръководство. По време на предизборната акция актуалните съдружни сътрудници – популистките Движение " Пет Звезди " и " Лига ", направиха скъпи обещания, които могат да изпълнят само посредством нарастване на разноските.

За момента наподобява, че в Рим не са склонни да трансформират позицията си. " Италия няма да коленичи още веднъж ", разяснява министърът на вътрешните работи и водач на " Лига " Матео Салвини. Лидерът на " Пет звезди " Луиджи ди Майо отбрани проекта и съобщи, че останалите страни членки на Европейски Съюз би трябвало да копират дейностите на Италия.

Рисковете

Намирането на компромис няма да бъде елементарно. Ако Италия в действителност не предприеме дейности за промяна на сегашния проект, Европейска комисия може употребява срещата си на 21 ноември, с цел да стартира наказателна процедура, базирайки се на обстоятелството, че италианският дълг не понижава, каквото е условието на еврозоната. Наказанията могат да са под формата на солидни финансови санкции, прекъсване на финансиране от еврофондове и по-строг финансов контрол.

От друга страна Европейска комисия също има доста за губене. Европейските избори ще се проведат през май следващата година, а възможна глоба може да провокира активизиране на антиевропейските гласоподаватели в Италия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР