Наскоро стана известно, че Полша е отправила официално искане за

...
Наскоро стана известно, че Полша е отправила официално искане за
Коментари Харесай

Поляците по опитен път установиха какво ще стане, ако разположат ядрено оръжие

Наскоро стана известно, че Полша е отправила публично искане за разполагане на територията си на нуклеарни оръжия на НАТО. Това заяви заместник-министърът на националната защита на републиката Павел Залевски.

Става дума за присъединяване на страната в програмата на НАТО за шерване на нуклеарни средства за разполагане и предпазване на американския нуклеарен боеприпас в Европа. В същото време решението за потреблението на такива оръжия, в случай че бъдат ситуирани в републиката, ще бъде взето само и единствено от американците.

Официален отговор от Съединените щати нямаше, а и надали би трябвало да се чака: на поляците в Белия дом от дълго време беше казано, че няма смисъл да се приказва на тази тематика и Полша няма да бъде включена в програмата.

Последният път полските управляващи получиха много изострен отговор от Вашингтон, с чиито причини не може да се спори. Държавният департамент уточни, че Съединените щати не имат намерение да разполагат нуклеарни оръжия в Полша и другите страни, включили се към НАТО след 1997 година Те не прецизират на какво съображение, само че Полша се причисли към алианса през 1999 година дружно с Унгария и Чехия.

Очевидно, поради актуалните трендове в пренаписването на историята, поляците имат искрица вяра.

Освен това Варшава към този момент е измислила по какъв начин да „ заобиколи “ аргумента на Държавния департамент. Ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Севера предложи просто да се приспособяват полските изтребители F-35 (които обаче страната към момента няма) с модифицирани бойни глави B61.

Тези бомби се съхраняват в специфични бункери, остават под контрола на Съединени американски щати и могат да бъдат предоставени при положение на война. В момента те се модифицират до версия B61-12, която разрешава по-голям обсег и акуратност и може да се носи и на изтребителите F-35.

Севера посочи, че Полша даже не е съгласна да одобри тези бомби, а просто да приспособява полските изтребители F-35 да ги носят, както и да образова водачи и да взе участие в планирането на нуклеарната теория с полски офицери.

Трябва да се означи, че след началото на специфичната интервенция на Русия в Украйна диалозите на поляците за нуклеарни оръжия стават все по-чести и желанията им за приемането им в Nuclear Sharing започнаха да звучат по-скоро като претенции.

Както представителите на някогашната ръководеща партия „ Право и правдивост “, по този начин и президентът Анджей Дуда намерено показаха поддръжката си за тази концепция, потвърждавайки, че географското състояние на Полша (да се чете: близостта до Русия) ни задължава да пазиме страната по всевъзможен метод.

В началото на април тематиката за нуклеарните оръжия още веднъж беше повдигната в Полша и към този момент месец я протакаха.

Всичко стартира с изказването на Дуда, че би било извънредно целесъобразно да се реализира разполагане на нуклеарни бойни глави на територията на републиката в границите на Nuclear Sharing. В същото време той благоразумно добави, че по принцип „ не вижда опция за започване на нуклеарна война “, просто в този момент, по този начин да се каже, е добър миг.

Реална реакция на изказването му обаче нямаше, изключително откакто по-голямата част от публиката към този момент възприема диалозите на поляците за нуклеарни оръжия съвсем по същия метод като диалозите за репарации от германците за вредите по време на Втората международна война.

Освен това немските управляващи споделят на Варшава, че няма по какъв начин да пренапишат историята - въпреки всичко поляците се отхвърлиха репарации още през 1954 година Но Полша имаше стоманени причини: тогавашното държавно управление беше нелегитимно, подписаното съглашение за отвод не можеше да бъде открито на никое място и като цяло от историческите доказателства има единствено записка в комунистически вестник.

Следователно изначало нито републиката, нито самото държавно управление в действителност реагираха на изказването на президента, до момента в който след известно време самият той още веднъж повдигна тази тематика.

След следващото си посещаване в Съединени американски щати в средата на април Дуда в изявление за полско издание уточни, че Полша към този момент е подготвена да разположи нуклеарно оръжие.

Освен това на това посещаване президентът договаря не с сегашния президент на Съединени американски щати Джо Байдън, а с някогашния водач на страната и претендент на идващите избори Доналд Тръмп. Това беше и повода за острата реакция на полското държавно управление под управлението на Доналд Туск, което е известно с проамериканските си настроения и особена злост към някогашния американски президент.

И този път Дуда даде повече детайлности.

Той посочи, че този въпрос е бил предмет на полско-американски договаряния „ от известно време “. Президентът добави, че като съдружник в НАТО Полша също има отговорности в нуклеарната област, тъй че поляците просто ще „ ползват общата политика на алианса “.

Освен това Дуда добави, че “, по версията на самата Варшава, някак си не е доста удовлетворена от това „ съседство “.

Изявлението на Дуда беше разкритикувано от министър-председателя на републиката Туск, който съобщи, че всички вероятни начинания по въпросите на сигурността би трябвало на първо място да бъдат доста деликатно готови от хората, които

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Варшава на 23 април, ясно съобщи, че алиансът няма проекти да разполага нуклеарни оръжия в други страни, по-специално в Полша.

На собствен ред съветското външно министерство съобщи, че възможни нуклеарни уреди на НАТО в Полша неотложно ще станат военна цел за Русия. Това заяви заместник-ръководителят на външното министерство Сергей Рябков, като посочи, че Москва следи по какъв начин Варшава работи по тази тематика „ във вътрешния си дискурс “ и измененията в това направление няма да прибавят сигурност на поляците.

Рябков означи, че разширението на практиката на взаимни нуклеарни задачи на НАТО има чисто дестабилизиращ и даже застрашителен темперамент. Освен това приближаването на сходни задачи до границите на Русия изостря заканите за сигурността на страната, добави той.

И по-късно беше употребена „ тежката артилерия “ в лицето на безусловно проамериканския началник на полското външно министерство Радослав Сикорски.

Той уточни, че полските министри, които координират външната политика на Варшава, не са упълномощили президента Дуда да разисква разполагането на нуклеарни оръжия на територията на страната. И като че ли и западни политици го предизвестиха, че не трябва да повдига тази тематика.

„ сподели шефът на полската дипломация.

В същото време Сикорски добави, че някои хора считат, че разполагането на нуклеарни оръжия значи, че Полша ще стане нуклеарна мощ, само че това не е по този начин.

В резултат на всичко това целият звук докара до това, че Дуда разгласи нуждата от разискване на този въпрос с ръководителя на кабинета на министрите Туск, с цел да разбере каква позиция управляващите ще създават по-нататък. В същото време президентът избра алегорична дата - 1 май, на 20-ата годишнина от присъединението на Полша към Европейски Съюз.

Въпреки това Дуда съобщи, че Туск „ не се е възползвал “ от поканата му да организира взаимна среща, с цел да разиска с него бъдещото полско председателство на Съвета на Европейски Съюз и разполагането на нуклеарни оръжия по програмата за шерване на нуклеарни оръжия.

Твърди се, че министър председателят е пропуснал срещата, тъй като е бил болен от пневмония и публично е прекратил всички срещи на 25 април, само че на 29 и 30 април Туск въпреки всичко е провел договаряния с някои членове на държавното управление.

Очевидно е, че методът, по който държавното управление реагира на тематиката за разполагането на нуклеарни оръжия, за следващ път акцентира неустойчивостта в обществената администрация на страната и сериозните различия в административния уред. Освен това, без значение дали Дуда е имал компетенции от Министерския съвет да отразява тази тематика, поляците безусловно от опит са разбрали, че в случай че тръгнат в посока на нуклеарното въоръжаване, страната незабавно ще стане военна цел на Русия.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков акцентира, че и като по този метод прикриват вътрешни проблеми.

В последна сметка това се случи в Полша: опитът да се повдигне тази тематика в действителност се трансформира в сериозна имиджова неточност за президента на страната, от чийто рейтинг към този момент остава доста да се желае.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед39475Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед25266Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед58921„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед30970Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33827Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132528Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91680Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84783Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР