До 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на

...
До 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на
Коментари Харесай

Митрофанова: Кирил Петков има време до 12ч., след това звъня на Путин и се свършва

„ До 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на външните работи на България за изгонените дипломати, в случай че няма отговор или е негативен, тогава ще изложа пред президента на Руската федерация да се закрие посолството, което ще значи спиране на дипломатическите ни връзки “. Това съобщи съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова в изявление за ТАСС.

Тя въпреки всичко разгласи, че разчита на нерешителност при разрешаването на дипломатическия спор с България, откакто 70 дипломати и членове на административно-техническия личен състав на задачата й бяха оповестени за персони нон грата.

„ След съвещания с Москва, откакто се възстановихме от шока, защото актуалната обстановка е безусловно невиждана, ние подадохме митинг против решението да разгласят нашите сътрудници за личност нон грата. Това деяние подкопава основите на нашите двустранни връзки.

Руската страната изцяло отхвърля тези обвинявания и още повече отхвърля оповестяването на нашите сътрудници за личност нон грата. Това е доста тежък акт, споделя, че човек е направил нещо съществено и нелегално на територията на България“, разгласи Митрофанова.

Тя запита какво може да са създали нейният механически личен състав – водачи, инженери, готвач и други.

„ И в случай че приказваме за оповестяване на посланик за личност нон грата, то апелирам да предоставите най-малко минимални доказателства за противозаконната му активност. Невъзможно е просто да се жигосат 70 души Това в последна сметка опонира даже на човешките права“, уточни посланичката.

Дипломатът разяснява и апела на премиера Кирил Петков, който изиска от съветското посолство да отдръпна нотите си в името на бъдещите връзки. „ Беше диалог сред двама глухи, нашето искане е за едно, а отговорът му беше на напълно друга тема“, счита Митрофанова.

Руският дипломат се изрече отрицателно и за решението за закриване на консулските служби на двете страни.

„ Затварянето на Генералното консулство в Русе е голямо подкопаване на нашите взаимоотношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са огромни консулски региони, където хората вървят при консулите с разнообразни потребности – за документи, за приемане на виза“, сподели тя.

Митрофанова дефинира като съответна реакцията на българските политици към развиването на дипломатическия скандал.

„ Българските политици са съответни хора, мнозина, изключително юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е безусловно нелегално. Освен това президентът на страната сподели, че е изцяло неосведомен по въпроса, а Съветът за сигурност не е дал своя вот за такова решение.Не е ясно въз основата на какво и кой е взел сходно решение, сложил е клеймо – persona non grata – на 70 индивида. Чакаме отговор на нашето искане, уповавам се, че ще се прояви здравомислие и с такива стъпка, ние няма да сложим връзките си на ръба на разкъсване “, сподели Митрофанова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР