До 10 пъти поевтиняват преводите в евро в рамките на

...
До 10 пъти поевтиняват преводите в евро в рамките на
Коментари Харесай

10 пъти падат таксите за преводи в евро в ЕС

До 10 пъти поевтиняват преводите в евро в границите на Европейския съюз от през днешния ден, 15 декември, според инструкция на Еврокомисия. По-ниски ще ни бъдат и таксите за изтегляне на пари в брой от банкомати в чужбина, защото те ще се изравнят с прилаганите в България.

„ До в този момент междинната такса за преводите в евро беше към 30 лв., а след въвеждане на европейската инструкция ще бъде към 3 лв., колкото коства и превода на пари в България сред български банки ", разясни пред Нова телевизия Христо Бошнаков - чиновник във финансовия бранш в Лондон.

Тъй като би трябвало да компенсират загубите от спада на таксите, които загуби от Асоциацията на българските банки (АББ) правят оценка на към 100 милиона лв., те най-вероятно ще покачат таксите за обслужване в банковите клонове. Затова пък таксите за електронното банкиране ще останат по-ниски, с цел да бъдат пренасочени клиентите към цифровите банкови услуги.

Повечето български банки към този момент оповестиха, че ще има повишаване на някои такси приблизително с към 50 стотинки. Например месечната такса по разплащателна сметка се усилва от 2,50 лева на 3 лева, за обслужване на спестовна сметка нарастването е от 2 лева на 2,50 лева, за внасяне на пари в брой за суми над 3000 лв. ще се удържа % от сумата, който варира от 0,35% до 0,6%. В банков клон за вътрешнобанков превод таксата се покачва от 1,50 лева на 2 лева, до момента в който при онлайн банкирането остава безвъзмездна.

Ако някоя българска банка не промени таксите, рискува да бъде санкционирана с до 200 000 лв.. Мениджъри на огромни банки у нас обявиха пред Нова телевизия, че ще спазят регламента за равнене на таксите, като няма да покачват тези за преводи в лв.. По-скъпо ще остане изпращането на средства отвън зона SEPA, която с изключение на Европейски Съюз обгръща още Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Монако, предизвестяват банкери, защото новите такси са годни единствено на територията на страните-членки на Европейски Съюз и Европейската икономическа зона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР