Дни преди най-българския празник 24 май в основно училище Св.св

...
Дни преди най-българския празник 24 май в основно училище Св.св
Коментари Харесай

Уникална находка в училище, показват я за 24 май

Дни преди най-българския празник 24 май в главно учебно заведение " Св.св Кирил и Методий " в мъглижкото село Дъбово беше открит монумент на светите братя. Това заяви за Българска телеграфна агенция шефът на образователното заведение Даниела Петрова-Динева.

Идеята за паметника била нейна, само че е гласувана на педагогичен съвет през февруари т.г.
-->
Автор на скулптурата е Велин Дечков. Паметникът беше открит с церемониален водосвет за здраве. Проектът за създаване на монумента е финансиран със средства от бюджета на учебното заведение.

В някогашната трапезария на учебното заведение е била открита забравена камбана.  „ Не успяхме да открием по кое време е била оставена там, само че взехме решение, че ще я реставрираме, защото й липсваше езикът.  Свързахме се с компания, която създава такива и за 24 май ще прозвучи за първи път " -разказва директорката.

През идната година учебното заведение ще празнува своята 175 годишнина, добави още Динева.

Училището е намерено през 1849 година когато в северозападния завършек на църковния двор се построява светско в началото учебно заведение. То се е състояло от стаи с мазе.

Първият възрожденски преподавател е попският наследник - даскал Енчо поп Николов. Днес школото е с осем класни стаи, четири кабинета и физкултурен салон, а в него учат 105 деца.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР