Дневник следи в реално време обявяването на резултатите и първите

...
Дневник следи в реално време обявяването на резултатите и първите
Коментари Харесай

Изборната нощ: Радев предупреди новия парламент, че няма право на грешка

" Дневник " следи в действително време оповестяването на резултатите и първите мнения след състоялия се през днешния ден втори тур на президентските избори.

20:51Изявлението на Румен Радев и Илияна Йотова " Дневник " излъчва директно изказването на Румен Радев и Илияна Йотова:


20:13Герджиков упрекна държавния уред, че е работил за Радев в кампаниятаПроф. Анастас Герджиков, който остана втори на балотажа на президентските избори, упрекна държавния уред в работа за настоящия президент и негов конкурент на вота Румен Радев в предизборната акция за президентските избори.

 Изборната нощ: Радев предизвести новия парламент, че няма право на неточност
© Дневник

" Целият държавен уред работеше за настоящия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в интерес на акцията на Румен Радев, а вътрешният министър ( Бойко Рашков - бел. ред.) се занимаваше да бъде представител на щаба му и правеше клевети ", съобщи Герджиков. Той повтори упрека си от акцията, че е бил обвързван от самото начало с партията, която го поддържа - ГЕРБ, и персони, вместо да бъде питан за концепциите му или да бъде подложен на критика за грешките му.

Герджиков съобщи, че макар загубата, направеното от него и Невяна Митева е имало резултат, тъй като всички претенденти, в това число настоящият президент Радев, са последвали образеца им и са заговорили за обединяване.
" Това ще остане. Няма по какъв начин в този момент всички, които схванаха, че обединяването е вярната посока, да чертаят отново разграничителни линии ", сподели Герджиков. По думите му този жанр е сложил отпечатък и на започващите договаряния за сформиране на съдружно държавно управление.

В отговор на въпрос Герджиков сподели, че пътят му оттук насетне не е в политиката и че има намерение да се върне в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", чийто ректор е. Изявлението на Анастас Герджиков и Невяна Митева вижте във видеото:


20:09При забележителната динамичност от първия тур, в доста огромна степен този резултат бе предупреден както поради забележителната разлика сред двамата претенденти, по този начин и поради мощно избраните позиции на партиите, които застават зад тях. Това разяснява пред Би Ти Би Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч ".

Тя проучва, че не е имало огромен избор за преразпределяне поради ниските резултати на идващите първите двама от предходния избор. Напомни, че при предходните избори за президент е имало за презапределяне стотици хиляди гласове, до момента в който в този момент не е по този начин. Данните на организацията сочат мощна готовност на гласоподаватели от " Продължаваме промяната " и ГЕРБ и по.-ниска при Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Има подобен наръд ", " Демократична България " и " Възраждане ". В допълнение гласоподавателите, подкрепящи " Възраждане " и " Демократична България " в най-голяма степен са дали своят вот протестно като са дали вота си за " Не поддържам никого ".20:05 " Ако имаше някаква причина в нас, хората щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде различен. Хората се измориха от пандемията, кавги, съкрушителната ни победа в първия тур също успокои доста хора " - това бяха първите думи на Румен Радев пред Българска национална телевизия минути преди да влезе в постройката на НДК, откъдето се чака даде публично изказване по-късно довечера.19:58Около 20.15 ч. се чака да приказва проф. Анастас ГерджиковНезависимите претенденти за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева, които бяха подкрепяни от ГЕРБ, само че останаха на второ място на изборите, ще създадат изказване към 20.15 минути. 19:55 Румен Радев с двойно по-висок резултат от Анастас ГерджиковПрезидентът Румен Радев си обезпечи втори петгодишен мандат, откакто безапелационно завоюва втория тур на президентските избори, сочат данните на социологическите организации, получени въз основата на анкети на изхода на изборните секции (екзитпол). Вотът мина при най-ниската в историята на балотажите изборна интензивност - към 33.7%. Подробности -

19:22Имената на новоизбраните президент и вицепрезидент би трябвало да бъдат оповестени от Централната изборна комисия най-късно в сряда.19:17Очертава се избор с рекордно ниска интензивност  Изборната нощ: Радев предизвести новия парламент, че няма право на неточност
© Лили Тоушек

Предварителните данни са са рекордно ниска за този вид избор изборна интензивност. Според Централната изборна комисия към 16 ч. до изборните секции са отишли 24.12% от имащите право на глас. Преди седмица към същия час вота си бяха подали 25.72% от гласоподавателите. Говорителят на комисията Цветозар Томов предвижда, че - в случай че няма внезапни промени в последния час - денят евентуално ще приключи при интензивност към 40 на 100.

Най-ниската интензивност на втори тур до момента е имало при преизбирането на Георги Първанов през 2006 година Тогава до урните отидоха 42.80% от гласоподавателите.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че гласуването е минало без тежки нарушавания.18:56Последните за годината избори ще приключат след по-малко от час. Те ще дефинират идващия президент на България. В балотажа актуалният държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев се изправя против ректора на най-авторитетното образователно заведение в страната - Софийския университет, проф. Анастас Герджиков. На първия тур Радев, подкрепян от спечелилия в парламентарния избор преди седмица " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", изпревари с над 700 хиляди гласа Герджиков, зад който застана ГЕРБ. Сега Движение за права и свободи мълчешком също съобщи поддръжка за него.

По закон изборният ден завършва в 20 ч., като може са бъде продължен с час, в случай че някъде има опашки от искащи да гласоподават. За момента няма информация нито в страната, нито в чужбина да има скупчвания на хора пред секциите.

Очаква се резултатите от гласуването в по-голямата част от секциите да станат известни още тази нощ или на следващия ден заран - много по-бързо, в сравнение с предходната неделя, когато първият тур на президентските избори беше комбиниран с третото за годината гласоподаване за Народно заседание. Причината - секционните комисии още веднъж ще вършат контролно броене на ръка, само че този път ще има доста по-малко хартиени разписки от машинното гласоподаване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР