Дневник следи на живо разговорите между Продължаваме промяната и представители

...
Дневник следи на живо разговорите между Продължаваме промяната и представители
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Партиите поставиха на масата съдебната реформа

Дневник " следи онлайн диалозите сред " Продължаваме промяната " и представители на други партии в опит да бъде формирано държавно управление и написана стратегия, която да извършва то. Съдебната промяна е една от огромните тематики, по които ще се търси консенсус сред " Продължаваме промяната " и представители и специалисти на останалите три партии, с които спечелилият в изборите даде поръчка, че ще седне на една маса - " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия.



Как минаха договарянията за стопанската система - четете
15:30Атанас Славов: Антикорупционната комисия би трябвало да се раздели на двеАнтикорупционната комисия КПКОНПИ притегля вниманието нормално с дейности оттатък законовите стандарти. Антикорупционната комисия в този тип няма по какъв начин да продължи да съществува, съобщи Атанас Славов от " Демократична България ". По думите му, тя би трябвало да се раздели на две - антикорупционна и за спор на ползи.

 Атанас Славов изясни, че е нужно делене на Антикорупционната комисия.
© Дневник

Атанас Славов изясни, че е нужно делене на Антикорупционната комисия.

Функцията по гражданска конфискация би трябвало да подхожда на европейската правна рамка, правото на отбрана да бъде обезпечено. По думите му, сега лицата, против които е почнало произвеждане по лишаване на имущество са с по-малко права в сравнение с тези, против които се води наказателно произвеждане. Славов уточни, че е значимо да има систематични инспекции за честност и интегритет на чиновниците.

" Има огромен риск, в случай че се дадат проверяващи пълномощия на антикорупционната комисия, без да сме реформирали прокуратурата, то резултатът ще капитупира ", сподели още Славов.

Той уточни, че е нужна промяна и на юридическото обучение, както и въвеждане на електронно правораздаване. Да се вкара самостоятелна конституционна тъжба, да се усъвършенства достъпът до правораздаване посредством понижаване на правосъдните такси, са други оферти. Трябва да се вкарат гаранции за самостоятелна адвокатура, акцентира Иван Димитров.
15:29Надежда Йорданова: Незабавно би трябвало да се приключи мандатът на Гешев Специализираното правораздаване сега работи като деформиране на правораздаването и би трябвало неотложно да бъде прекратено. Трябва да се употребяват всички законови механизми да бъде преустановен неотложно мандата на сегашния основен прокурор Иван Гешев и да се понижи мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години.

Промяна на пълномощията му на законово равнище и да се лимитират единствено в покачване и поддържане на наказателно обвиняване и всички останали функционалности оптимално да бъдат лимитирани. Да бъде въведен надзор на отводите за формиране на предварителни производства.

Трябва да има инцидентно систематизиране на преписките, по които се работи. Да се основат критерии и механизми за търсене на отговорност за работата на контролните органи.15:22 " Демократична България ": Политическото кадруване във Висш съдебен съвет би трябвало да спреВисшият правосъден съвет би трябвало да се състои от съдии, определени от съдии. Това съобщи доцент доктор Атанас Славов от " Демократична България " като уточни, че това е един от целите в правосъдната промяна и акцентира, че Висш съдебен съвет би трябвало да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

Славов сподели, че един от значимите въпроси е политическото кадруване във Висш съдебен съвет да спре. Изборът на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд не би трябвало да стават на " маса с бяла завивка ", а пред очите на всички. По думите му, не би трябвало да има скрити договорености, а да са носители на професионални качетсва, нравственос и стандарт.

Нужно е да има самостоятелен съд, промяна в прокуратурата, която да стане ефикасна и демократично отчетна, промяна в регулаторните органи по този начин, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да работят в публичен интерес, съобщи от своя страна Надежда Йорданова.

По думите й е нужна промяна и на антукорупционната комисия КПКОНПИ по този начин, че да води до битка с корупцията, а не да бъде бухалка. По-добър достъп на жителите до правораздаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР