Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.

...
Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.
Коментари Харесай

След изборите: Трифонов определи балотажа като избор между подкрепил протестите и сламен човек

Дневник " следи настоящите вести от изборите за парламент и президент.

14:42Рашков разгласи, че в университети се вършат инспекции на изхарчени пари за поправки  След изборите: Трифонов дефинира балотажа като избор сред подкрепил митингите и сламен човек
© Юлия Лазарова
Министерство на вътрешните работи ревизира сигнал за изразходени 78 млн. лв. за ремонт от висши учебни заведения, като това няма общо с кандидатурата на Анастас Герджиков за президент. Това съобщи пред Дарик радио министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откакто по време на дебата сред Румен Радев и Анастас Герджиков нощес ректорът на Софийския университет се оплака, че в образователното заведение имало инспекции за покупка на гласове.

От думите на Рашков не се разбра дали има и инспекция за ремонт, и за покупка на гласове или опровергава Герджиков.

Добави, че делата за пазаруване на гласове към този момент надвишават 130 и е уверен, че част от тях ще завършат с неоправдателна присъда. Рашков сподели още, че идващият парламент би трябвало да се занимава с гласуването в Турция, като не даде съответен отговор дали би останал в последващо държавно управление с мандат на " Продължаваме промяната ".

Подробности четете. 14:42В 23 МИР са развалени 140 машини140 устройства за машинно гласоподаване в 23-ти Софийски изборен регион са развалени и не доближават за балотажа тази неделя. Това е докладвала фирмата-доставчик " Сиела Норма " на Централната изборна комисия в петък,. От " Сиела " са поискали позволение да ремонтират машините, само че им е било отказано. Вместо това изборната комисия е взела решение, че единствено в 187 секции в региона ще се гласоподава с по две машини, а в другата половина ще има по едно едно устройство.

ЦИК ще изиска спомагателна информация от фирмата-доставчик от какво естество са повредите по машините. Комисията към този момент изпрати за балотажа в неделя 80 машини по-малко за секциите зад граница, което значи, че там ще се гласоподава с 336 устройства. 14:31Лидерът на " ИТН " разгласи още един път поддръжката на партията си за претендента за президент Румен Радев.

" Изборите изобщо, но изобщо не са завършили. В неделя следва извънредно значим избор - кой ще е президент на Република България в идващите 5 години. Дали изборът е превдварително решен? Aко мислите по този начин и не излезете да гласувате, знайте, че статуквото от последните 12 години разчита навръх това ", написа той в най-новата си обява във " Facebook ".

Според него изборът е явен и той е сред човек, подкрепил митингите против Борисов и Гешев и човек, който не е схванал " кой е прав на митингите ".

" Избираме сред човек, който не е страхлив и човек, който плашливо прави стъпка обратно при срещата си с съперника. Избираме сред човек, който изпълва със наличие президентската институция и един сламен човек, позор за академичната общественост ", написа Трифонов.


13:34Петима се отхвърлиха да бъдат депутати Двамата от ГЕРБ, измежду които и Бойко Борисов, и трима от Движение за права и свободи са се отказали да бъдат депутати, макар че са определени. Централната изборна комисия е почела настояванията им и не ги е оповестила за определени за народни представители, се вижда от решенията на уеб страницата на комисията.

Сред отводите в редиците на Движение за права и свободи не е Делян Пеевски, който бе глобен по " Магнитски ".

Подробности четете. 12:54Боряна Димитрова, " Алфа рисърч ": Радев и Герджиков останаха на територии, където се усещат мощни  След изборите: Трифонов дефинира балотажа като избор сред подкрепил митингите и сламен човек
© Анелия Николова
Всеки остана в териториите, в които се усеща най-силен и в които ще върви, само че видяхме и неща, по които има доста ясно разграничаване. Така социологът Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч " проучва състоялия се нощес единствен спор сред състезаващите се за поста президент.

Посочи, че е било по-добре да има три обособени дебата по специфични тематики, тъй като в тази ситуация позициите на двата са били изнесени пред аудитория, само че доста от тях е можело да бъдат доразвити. " Колкото не вършим диспути, толкоз повече се губи желанието на хората да влизат в елементи, а да гласоподават въз основата на клишета. Важно е, когато приказваме за слаба изборна интензивност и липса на цивилен интерес, би трябвало да знаем, че те се разсънват и с такива форми ", посочи Димитрова.

Тя отбелязва и съществуването на волно или несъзнателно опълчване сред част от заявените стремежи и това, което се случва в реалност. Даде образец с плана за промени в Конституцията, за който Румен Радев споделя, че е подготвен, само че в това време не го демонстрира. В основата на плана му е въпросът за гражданските права, едно от които е правото да бъдеш осведомен и не считам, че е добре да не бъде изнесен, в случай, че го има от година, уточни тя.

За Анастас Герджиков уточни, че е коментирал редица тематики, доста от които нямат досег с президентската институция с изключение на в случаите, когато има служебно държавно управление. " Той изнесе един много сериозен обхват от проблеми и тематики, присъщи на изпълнителната власт, не на президентската. Но пък и сподели тази просторност от тематики. Така че успяхме да забележим конфликт на позиции, макар че всеки остана на територията, на която се усеща най-сигурен ", сподели Димитрова.

Още за дебата четете. 11:08Според Панов който и да завоюва в неделя, корупцията ще останеКойто и от двамата претенденти да завоюва в неделя изборите за президент, няма да има изгода за битката с корупцията. Това споделя в следващия си пост във " Facebook " Лозан Панов, който също претендираше за поста, само че остана с пети резултат.

Проблемите с неразбираемата геополитическа ориентировка на България и на господин Радев, и на господин Герджиков смятам, че са директно свързани с ширещата се у нас корупция. Затова, който и от двамата кандидати да завоюва в неделя, няма по никакъв метод да заплаши бъдещето на " угоените паяци " на Задкулисието и те ще продължат да ни оплитат в мрежите си, отбелязва Панов.

Бедата е, че на разкъсвана от корупция клета България ѝ следва да плува в бурно море, което се надига в геополитиката, а неналичието на свободни от външни зависимости водачи може да ни коства прекомерно скъпо, заключава той.11:06Коментарът на карикатуриста Чавдар Николов преди балотажа в неделя

10:53ЦИК увери, че бюлетините ще стигнат в точния момент в секциите зад граница  След изборите: Трифонов дефинира балотажа като избор сред подкрепил митингите и сламен човек
© Георги Кожухаров
До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища на света, разгласи пред Българска национална телевизия Росица Матева, азм.-председател и представител на ЦИК. Увери, че бюлетините за Северна Америка към този момент са пристигнали, откъдето имаше сигнали, че пратките се чакат след изборите. Прави се всичко допустимо бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да дойдат в точния момент, увери тя. " В събота би трябвало да бъдат подредени изборните пространства. В ЦИК се получава известие от всяка секционна изборна комисия, че са получили изборните бумаги и всичко е наред. Ако получим известие от някоя секционна изборна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение ", сподели Росица Матева.
И на балотажа в неделя ще се броят разписките, само че представителят на ЦИК изрази вяра, че " в този момент ще бъде доста по-лесно и се надяваме много по бързо да се случи ".

Ще бъдат формирани нови спомагателни преносими изборни секции в страната, с цел да могат хората, сложени под карантина, да упражнят правото си на избор, заяви Матева във връзка жалбите на карантинирани жители, които на изборите на 14 ноември не са съумели да гласоподават.08:52Лозан Панов упрекна " Демократична България " за резултата си  След изборите: Трифонов дефинира балотажа като избор сред подкрепил митингите и сламен човек
© Лили Тоушек
Кандидатът за президент Лозан Панов, който остана пети на първия тур, упрекна " Демократична България " за слабия си резултат на вота. Той беше повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от обединяването. Дни преди изборите обаче ръководителят на Върховния касационен съд насочи нападки към " Демократична България ", като ги заподозря, че готвят изменничество към гласоподавателите си поради готвено взаимно ръководство с Българска социалистическа партия.

" Когато един претендент се употребява със солидна политическа поддръжка, явно има късмет да завоюва. Аз заложих да приказвам истината и да споделям неща, които наподобяват нелицеприятни. За съпоставяне Костадин Костадинов (лидерът на " Възраждане " - бел. ред.), който ме изпревари на изборите, заложи на антиваксърско говорене. Истината явно не е това, което хората поддържат.

Подкрепа от " Демократична България " не усетих. Нямаше нито един от техните водачи, който даже да разгласи номера на бюлетината ми. Подкрепата беше единствено на една дребна група запалянковци от ядрото на ДСБ ", сподели Панов, като упрекна " Демократична България ", че даже не познава вицепрезидента му Мария Касимова-Моасе.

Той разкритикува групировката, че не е издигнала собствен претендент за президент. Според него в избори " 2 в 1 " да нямаш мажоритарен претендент значи, че губиш своята еднаквост.
Панов добави, че в " Демократична България " са имали опция да осъществят правосъдната промяна, за която толкоз доста се борят, само че са изпуснали момента. " В този миг задкулисието съумя да сътвори два нови плана. Единият е " Възраждане ", а другият е " Продължаваме промяната ". Те съумяха да изземат от " Демократична България " главния фронт, който е антимафиотският фронт и правосъдната промяна ", сподели той. 08:10Идната седмица стартират експертните диалози сред партиите  Кадърът е от фейсбук профила на Корнелия Нинова
© Дневник

Кадърът е от фейсбук профила на Корнелия Нинова
През идната седмица стартират експертните диалози за сформиране на стратегия, която ще извършва идващия постоянен кабинет, в случай че бъде сполучливо формиран. Това се схваща от обява във " Facebook " на водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова. Тя афишира това след поредна среща с Кирил Петков от " Продължаваме промяната " за договарянията за кабинет.

" С Кирил Петков обсъдихме идващите стъпки в договарянията за сформиране на държавно управление. На 23 ноември стартират срещите на експертните групи за разработване на стратегия. В тях ще вземат участие по трима души от всяка страна ", написа Нинова.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР