Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

През 2022 г. промяната ще бъде бавна, важното е да не се отчайваме

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година След пристигна ред на упованията. Днес четете какво чака през Новата година проф. Ивайло Дичев.

Какви са очакванията ви и какви опасенията за 2022 година?

- Надявам се " Продължаваме промяната " (ПП) да извади страната от тежката маргинализация, в която я вкараха годините на провинциализъм и дивотия. Надявам се на явен ангажимент на България със зелената политика на Европейски Съюз, която става още по-актуална с новото държавно управление в Германия. Задава се полемика за европейската защита, ще се веселя да се ангажираме интензивно. Очакваната промяна на прокуратурата да увеличи доверието и да докара вложители - насявам се ще измислят някаква ловкост с цел да слагат най-сетне Гешев под публичен надзор.

От какво се притеснявам? От разпад на обединението поради водачи, които се боят, че изгубвам клиентите си. И Българска социалистическа партия, и " ИТН " (ИТН) са способни да се пернат, в случай че усетят, че са вероятни избори; имам чувство за проблем със зелените в " Демократична България " (вижте единствено каква идиотщина произлезе от майтапчийското селфи на Панев!). Сривът на доверието в политиката е като борсовата суматоха - потегля слух че акциите ще падат и всеки бърза да продава, и най-после акциите в действителност падат.

Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

- Ние сме на вододел: или ще се научим на съдружна просвета, или ще би трябвало да въведем някаква друга система, да вземем за пример мажоритарна, където един печели и убива всички дребни. Третата алтернатива - неуправляемост, злополука. Всички се кълнат в сегашната пропорционална система, само че за нея би трябвало да се научим на приемливост, прагматизъм, договаряне. Петков и Василев към този момент ни дадоха един урок.

Ще усетим ли смяна във връзка с бюрокрацията, корупцията, изискванията за правене на бизнес, налозите, градската среда, превоза, опазването на здравето?

- Промяната ще бъде мудна, въпреки че на всички ще се желаеме нещата да стават по-бързо. Важното е да не се отчайваме и да упорстваме. Българската просвета има това свойство, което припомня маниакално-депресивния цикъл. Въодушевление, свръхочаквания - след това срив в тежко отчаяние и самоокайване.

Ще бъде ли устойчиво новото ръководство?

- Да, до момента в който се оправят с ГЕРБ. После, когато към този момент няма външен зложелател, ще избуят споровете посред им.

Идва ли краят на пандемията от ковид?

- Краят не. Но почваме да се учим да живеем с този вирус, както с доста други до в този момент. Може да се наложи да се имунизираме всяка година, може да се появят нови вируси и отново да взимаме ограничения. Пандемията сподели, че ние в България не сме подготвени за справяне с сходни тествания като общественост, не е неприятно да си вземем записка, да забележим къде бърка образованието ни, медиите, учените, политиците. Защото на следващия ден ще пристигна нещо по-страшно и отново няма да сме подготвени, ще ни изясняват едни безотговорни хора, че всеки би трябвало самичък да се преценява.

Трите най-сериозни риска пред съдружната формула и държавно управление за 2022 година?

- " Белене ", зелен документ, Северна Македония.

Какво очаквате от деклариралите се като съпротива ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Много зависи от това дали ще има разкрития и следствия на висши техни членове. Зависи и от това какъв брой бързо ще изгубят локалната власт - въпреки всичко кметовете са прагматично настроени хора, може доста от тях да минат на другата страна. Зависи от това дали господин Борисов най-накрая ще се отдръпна и ще разреши на партията си да се реформира, дали ще бъдат скрити най-агресивните представители като Биков или Цонев. И най-много - зависи дали ще поддържат правосъдната промяна, това сигурно ще е път към нормализация на връзките с тях.

 Културни подиуми на политическото С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Ще има ли смяна в превъзходството изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

- Всички приказват за реабилитиране водещата роля на Народното събрание, само че аз се багра от това, тъй като Народното събрание сега е много фрагментиран - вижте единствено какво се получава при опитите да се наложи зелен документ на депутатите, нещо което е въпрос на обикновен морал. Спомнете си кавгите в предходните два. По-добре ще е водещата роля да е на държавното управление. Имат съглашение, да се движат по него.

Какъв президент ще забележим през първата година на втория му мандат?

- Надявам се, че ще влезе в церемониалната роля, както става в интервали на мира. Преработи се в последните години, дано почине. Пък да починем и ние от политика.

Кога ще са идващите парламентарни избори съгласно вас?

- Кристалната ми топка споделя - след две години. Тогава или ще има нова рецесия, тъй като врагът ще е надвит и заварката сред съдружните сътрудници към този момент няма да я има, или пък ръководството ще е толкоз сполучливо, че новите ще изискат да се утвърдят на нови избори.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР