Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Заради растящия дълг кредитният рейтинг на САЩ беше понижен до AA+

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Кредитният рейтинг на държавното управление на Съединени американски щати беше намален в сряда поради опасения по отношение на положението на финансите на страната и нейното дългово задължение.

" Фич " (Fitch), една от трите огромни самостоятелни организации, които правят оценка кредитоспособността, понижи рейтинга от най-високото равнище " AAA " до една степен по-ниско при " AA+ ", заяви Би Би Си.

Агенцията пресмята, че държавният недостиг на Съединените щати ще се усили до 6.3% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 3.7% година по-рано заради по-ниски федерални доходи, нови разноски и възходящи разноски за обслужване на дълга на фона на повишаване на лихвените проценти. През 2024 година дефицитът ще нарасне до 6.6% от Брутният вътрешен продукт, през 2025 година - до 6.9%, предвижда " Фич ".

Общият обществен дълг на Съединени американски щати тази година се чака да бъде 112.9% от Брутният вътрешен продукт. Това е по-ниско от пика от 122.3% от Брутният вътрешен продукт в разгара на пандемията от ковид през 2020 година, само че към момента е много над равнището от предпандемичната 2019 година, когато дългът беше 100.1% от Брутният вътрешен продукт. " Фич " предвижда, че до 2025 година съотношението ще доближи 118.4% от Брутният вътрешен продукт - два пъти и половина по-високо от междинното за страните с рейтинг " AAA ".

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън назова понижението на кредитния рейтинг " случайно ". То се основава на " остарели данни " от интервала 2018-2020 година, сподели тя.

Инвеститорите употребяват кредитните рейтинги като пример, с цел да преценяват какъв брой рисковано е да се заемат пари на държавно управление. Съединени американски щати нормално се считат за доста сигурна инвестиция заради размера и относителната непоклатимост на стопанската система, написа Би Би Си.

През юни държавното управление съумя да вдигне тавана на дълга до 31.4 трилиона $, само че след продължителна политическа борба, която заплашваше да тласне страната към неплатежоспособност.

 Съединени американски щати заобиколиха първото в историята си изпадане в несъстоятелност Съединени американски щати заобиколиха първото в историята си изпадане в несъстоятелност

" Понижаването на рейтинга на Съединените щати отразява предстоящото фискално утежняване през идващите три години, високото и възходящо задължение на общия държавен дълг и ерозията на ръководството ", се споделя в изказване на " Фич ".

Според организацията има " устойчиво утежняване на стандартите на ръководство през последните 20 години, в това число по фискални и дългови въпроси, без значение от двупартийното съглашение от юни за прекъсване на дълговия предел до януари 2025 година ", сподели рейтинговата организация.

Моментът и обосновката зад понижаването на рейтинга изненадаха доста икономисти.

Бившият министър на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс дефинира решението на организацията като " необичайно и неуместно ", изключително откакто стопанската система на Съединени американски щати " наподобява по-силна от предстоящото ", написа Съмърс в " Туитър ", в този момент известна като " X ".

Икономистът Пол Кругман, притежател на Нобелова премия, обаче сподели, че " най-голямата икономическа вест през миналата година е забележителният триумф на Съединени американски щати да понижат инфлацията без криза ".

Fitch пресмята, че държавният недостиг на Съединените щати ще се разшири до 6,3% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 3,7% година по-рано заради по-ниски федерални доходи, нови разноски и възходящи разноски за обслужване на дълга на фона на възходящите лихвени проценти. През 2024 година дефицитът ще нарасне до 6,6% от Брутният вътрешен продукт, през 2025 година - до 6,9%, предвижда организацията.

Общият обществен дълг на Съединени американски щати тази година се чака да бъде 112,9% от Брутният вътрешен продукт. Това е по-ниско от пика от 122,3% от Брутният вътрешен продукт в разгара на пандемията от ковид през 2020 година, само че към момента е много над равнището от предпандемичната 2019 година, когато дългът беше 100,1% от Брутният вътрешен продукт. Fitch предвижда, че до 2025 година съотношението ще доближи 118,4% от Брутният вътрешен продукт - два пъти и половина по-високо от междинното за страните с рейтинг " AAA ".

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън назова решението на Fitch " безразсъдно и учредено на остарели данни ", до момента в който прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер означи, че " решението за намаление на рейтинга на Съединени американски щати в миг, когато президентът Джо Байдън обезпечи най-активното възобновяване измежду главните стопански системи в света опонира на здравия разсъдък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР