Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция утихват, евакуации след взрив в в склад за боеприпаси

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Горските пожари в Гърция утихнаха в петък, откакто горяха близо две седмици, само че службите за незабавна помощ продължиха да работят, с цел да предотвратят нови пожари в централната част на страната, където хора бяха евакуирани поради мощни детонации в склад за муниции, съобщи " Ройтерс ".

Пожарите, почнали на 17 юли, подклаждани от покачващите се температури и мощните ветрове, убиха петима души, и изпепелиха сектори от гори.

В мощно засегнатия регион Магнисия горски пожари доближиха на военновъздушните сили покрай крайбрежния град Неа Анхиалос в четвъртък. Пожарът в склада провокира мощни детонации и бреговата защита заяви, че хората са били принудени да избягат по суша и море към Волос, регионалната столица.

Изтребители, ситуирани на близкото военно летище, бяха преместени като защитна мярка, сподели държавен чиновник.

Ударната вълна е била усетена на километри разстояние и е предизвикала строшаване на стъклени витрини на няколко магазина, описаха локални поданици пред " Ройтерс ".

Гръцкият министър на защитата Никос Дендиас съобщи в петък, че е наредил следствие на случая.

Вчера гръцките управляващи не разрешиха придвижването в радиус от 3 км от мястото на детонациите, а над 1000 души от евакуираните поданици бяха признати в изложбения център на крайбрежния град Волос, оборудван с десетки кревати, храна и вода, заяви гръцката национална телевизия ЕРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказване на военновъздушните сили се показва, че все още базата се счита за безвредна и няма заплаха за живота на хората. Няма потърпевши при гърмежите.

Пожарникарите поставиха " гигантски старания ", само че не съумяха да овладеят разпалващите се още веднъж пламъци в по-широкия регион на Волос и Анхиалос, сподели представителят на пожарната Йоанис Артопойос.

Десетки пожарникари работиха в региона, подпомагани от пет самолета и един хеликоптер, защото мощните ветрове можеха да провокират нови огнища, оповестиха от пожарната.

Министерството на труда прикани работодателите в индустриална зона на Волос да спрат активността си за втори ден в петък.

На остров Родос, напуснаха крайбрежните хотели и домовете си през уикенда, горските пожари утихнаха, откакто изпепелиха към 10% от площта на острова. Но екипи продължиха работа на няколко места за 11-и ден в опит да овладеят изцяло всички фронтове.

Премиерът Кириакос, че Гърция би трябвало да предприеме повече стъпки за битка с последствията от климатичните промени, наблягайки нуждата от в допълнение възстановяване на предотвратяването на пожари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР