Дневната тарифа на тока за бита ще нарасне средно с

...
Дневната тарифа на тока за бита ще нарасне средно с
Коментари Харесай

Народът вие от ужас! Удар за джоба: Дневната тарифа на тока скача с над 30%, нощната – 150%

Дневната цена на тока за бита ще нарасне приблизително с 31% от 1 юли, а нощният ток ще нарастне със 150%. Това стана ясно по време на публично разискване на препоръчаните от КЕВР по-високи цени на парно, топла вода и ток.
Дневната цена на “Еврохолд Продажби ”, което доставя електрическа енергия на семействата в Западна България, ще нарасне със 120,9%, а нощната цена ще бъде нараснала с 31,1%.
Повишението на дневната и нощната цена на “Енерго-Про Продажби ” ще бъде надлежно с 30,8% и 154,7%, а на “ЕВН България Електроснабдяване ” с 32% и 151,4%.
Наред това обаче ще бъдат понижени другите съставни елементи, които влизат в крайната цена на тока за бита. Освен самата цена на тока семействата заплащат цена за транспорт и достъп до електропреносната мрежа, цена за транспорт през електроразпределителна мрежа на ниско напрежение и цена за достъп до електроразпределителна мрежа. Почти всички от тези цени ще бъдат понижени. В резултат крайната цена на тока за семействата, клиенти на “Еврохолд Продажби ”, да нарасне с 3,44%, предлага КЕВР. За клиентите на “Енерго-Про Продажби ” повишаването ще бъде с 4,24%, а за “ЕВН България Електроснабдяване ” – 3,41%, заяви „ Труд “.
Не е ясно за какво са направени тези основни промени в цените на тока за бита, разясниха участници на публичното разискване. Изходните данни за сдруженията в обосновките са заличени, макар че не са комерсиална загадка. Още по странна е смяната, като се има поради, че електроразпределителните сдружения желаят да бъдат направени вложения в мрежата, което е належащо поради нарастването на ВЕИ централите. А с смяната се понижават цените точно за достъп до мрежата.
Няма отклонения от целевите стойности за качеството на тока, написа в отчета на КЕВР, а до омбудсмана през 2022 година има над 1000 тъжби на жители за спирания на тока, сподели Цветанка Илиева, специалистът към омбудсмана Диана Ковачева. Заради всичко това омбудсманът изиска да бъде преразгледано предлагането за повишаване на тока за бита.
Цената на парното от 1 юли ще нарасне с сред 0,05% и 0,48% за другите топлофикации в страната, стана ясно при разискването в КЕВР. Но поради повдигането на Данък добавена стойност от сегашните 9% до естествената ставка от 20%, парното ще нарастне с към 11%. И то в случай, че избраната от КЕВР планирана цена на газа за интервала от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година е понижена с 25% по отношение на предишния ценови интервал до 88,12 лева за мегаватчас.
Парното няма да поевтинее от 1 юли поради недовзет доход от топлофикациите в размер на близо 300 млн. лева, т.е. тъй като цената на газа през миналата зима е била по-висока от прогнозната. Така две години подред хората ще заплащат рекордни цени за парно, поради високите цени на газа в края на предходната година.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР